ALBASAT
Actualitate Societate

Pe 20 mai va fi marcată Ziua Națională a Albinei

În Republica Moldova se instituie Ziua Națională a Albinei. Potrivit unui proiect avizat de Guvern, aceasta va fi marcată pe data de 20 mai, transmite IPN.

Proiectul a fost elaborat de către deputatul Gheorghe Ichim. „Promovarea sporirii consumului de miere de albine și a produselor apicole va contribui în timp la fortificarea sănătății populației țării, la creșterea pieței de desfacere a mierii de albine și produselor apicole, inclusiv și prin apariția noilor oportunități de colaborare internațională între agenții economici din Republica Moldova și alte țări, care va servi drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii şi bune practici de creștere a albinelor, producere a mierii și produselor apicole autohtone, și care nu în ultimul rând, va aduce surse financiare suplimentare în bugetul de stat și plus valoare la dezvoltarea social-economică a țării”, se menționează în proiect.

După avizare, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că proiectul a fost elaborat pentru a sprijini și mai mult sectorul apiculturii. „În anul 2023, subvențiile totale acordate apicultorilor au fost semnificative. „S-au oferit subvenții post investiții pentru utilaje li echipamente în valoare de 10 milioane de lei, subvenții pentru procurarea animalelor de prăsilă în valoare de 3,3 milioane de lei și subvenții de acciză la motorină în valoare de 100 de mii de lei. De asemenea, din cele 73 de cereri depuse pentru subvenții în avans în valoare de 80 de milioane de lei, cel puțin jumătate au fost destinate investițiilor în domeniul apiculturii”, a precizat Daniel Vodă.

Related posts

Cursul valutar oficial la 02.04.2022

Albasat

Grevă la Soroca. Transportatorii nu au ieșit la muncă

Albasat

Ștefan Gheorghiță, ANSP: „Mergem cu toții la vaccinare!”

Albasat

Leave a Comment