ALBASAT
Societate

Peste 2 milioane de moldoveni au circulat fară vize în ţările UE

La 5 ani de când ţara noastră a obţinut liberalizarea regimului de vize, peste două milioane de moldoveni au circulat liber în statele comunităţii europene. Despre oportunitatea de a călători cu paşapoarte biometrice în UE, dar şi despre alte beneficii oferite de Uniunea Europeană au discutat reprezentanţii Institutului pentru Iniţiative Strategice şi ai Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, care au avut o întâlnirecu locuitorii raionului Nisporeni şi cu funcţionarii publici.

 IULIAN GROZA, DIRECTOR EXECUTIV AL INSTITUTULUI PENTRU POLITICI ŞI REFORME EUROPENE:“Ideea noastră este ca să încercăm să vorbim cât mai mult despre stereotipurile, despre mituri şi să încercăm să le combatem, să vă oferim mai multe informaţii.” 

 VASILE MĂRCUŢĂ, PREŞEDINTELE RAIONULUI NISPORENI: “Noi deja am început să accesăm câteva proiecte de la Uniunea Europeană. Chiar acum avem un proiect de 800 de mii de euro, care prevede renovarea unui drum din comuna Vărzăreşti. Este un lucru benevenit pentru noi ca să cunoaştem cum să accesăm proiectele europene, să cunoaştem cum să le implementăm.” 

Oaspeţii veniţi la Nisporeni au purtat un dialog cu cetăţenii pentru a le afla percepţile asupra Uniunii Europene. De asemenea, aceştia i-au informat despre efectele Acordului de Asociere UE – Moldova.

 VLAD KULMINSKI,  EXPERT: “Eu am înţeles că oamenii de rând şi funcţionarii publici din raionul Nisporeni sunt pro-europeni. De fapt, ei cunosc mult mai bine ce poate să ne ofere UE.  Eu cred că prima problemă care există în R. Moldova este un sistem de administrare publică la nivel central şi la nivel local pe care noi l-am moştenit de la Uniunea Sovietică şi care nu mai este funcţional. Cred că cel mai bun model pentru crearea unui sistem nou, compact şi profesional la nivel central şi la nivel local şi poate fi oferit doar de către Uniunea Europeană.” 

Participanţii s-au implicat activ în discuţii cu experţii şi s-au interesat care sunt posibilităţile de accesare a fondurilor europene.

 “Într-adevăr ne dorim să vină Europa la noi. Şi venirea Europei la noi nu ar trebui să vină cu ajutor de finanţe, dar ar trebui noi, aici pe loc să ne trezim şi să facem tot posibilul ca să muncim pe loc şi să înmulţim ceea ce ni se dă, să implementăm ceea ce ni se dă.” 

PAVEL NANI, ŞEFUL CENTRULUI MULTIFUNCŢIONAL “CONCORDIA”:  “Este un lucru util, benefic pentru că noi cu toţii ar trebui să ne informăm despre aceste activităţi şi impact pozitiv al proiectelor europene pentru societatea noastră, pentru copiii noştri. Noi ca reprezentanţi ai asociaţiei “Concordia” suntem parte a proiectului cu finanţare europeană şi deci simţim beneficiile acestor proiecte şi impactul pozitiv în propria activitate.” 

 CRISTINA RĂZVANŢ, PROFESOARĂ A LICEULUI TEORETIC “PROMETEU”: “Lumea multe nu cunoaşte şi suntem puţin sceptici la ceea ce ne oferă Uniunea Europeană. Cu toate că majoritatea avem pe cineva plecat şi ştie perfect cum e afară, dar oricum oamenii sunt sceptici, poate puţin mai încrezători din ceea ce o să ne ofere. Suntem împărţiţi în două categorii: cei care suntem pro şi cei care mai au câteva bagaje în spate să nu creadă într-adevăr în Acordul de Asociere.” 

Expertul, Vlad Kulminski consideră că relaţia R. Modova cu Uniunea Europeană va intra într-o perioadă de stagnare.

 VLAD KULMINSKI,  EXPERT: “Eu cred că vom avea o pauză temporară în relaţia noastră cu Uniunea Europeană, pentru că Guvernul care a venit la conducere în R. Moldova, spre mare regret nu este un Guvern pro-european. Cu toate că chiar şi acest Guvern nu poate să ignore anumite realităţi, pentru că pentru R. Moldova UE este partenerul nostru cheie şi nu putem să întrerupem relaţiile noastre cu UE, noi nu putem să ne mişcăm spre Uniunea Euroasiatică, pentru că aici vor apărea foarte multe probleme pe plan economic.”

Precizăm că Republica Moldova a fost prima țară a Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană. Posibilitatea de a călători fără vize a fost deschisă pentru toți cetăţenii care dețin pașapoarte biometrice, inclusiv şi cei din regiunea transnistreană.

Related posts

Deșeurile electrice și electronice devin o problemă gravă dacă nu sunt gestionate corect

Albasat

Investitorii români sunt tot mai interesați de piața din Republica Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 26.04.2023

AlbasatTV, Nisporeni