Societate

Președintele lituanian, despre integrarea Moldovei în UE

Pentru integrarea europeană a Moldovei, Georgiei și Ucrainei, ceea ce, în viziunea președintelui lituanian, Gitanas Nausėda, constituie „un obiectiv strategic suplimentar” al comunității, primirea țărilor din Balcanii de Vest în familia Uniunii Europene este foarte importantă, transmite IPN cu referință la Baltic Times.

Declarația a fost făcută pentru presa din Slovenia, unde președintele lituanian a participat la reuniunea informală a Consiliului European, consacrată progresului de reforme politice și economice în vederea integrării europene a țărilor din regiune.

„Astăzi, cu siguranță, voi vorbi în favoarea unui plan clar pentru țările din Balcanii de Vest privind solicitarea de aderare, deoarece motivația acestor țări de a efectua reformele necesare și de a urma această cale depinde în mod indispensabil și de aceasta”, a declarat Gitanas Nausėda. Stabilitatea țărilor din Balcanii de Vest și, cel mai important, „rezistența lor la influența Chinei, Rusiei și a altor țări” este un factor de securitate foarte important pentru UE, deoarece un vid „va fi ocupat de alte țări și nu ne dorim acest lucru”, a accentuat președintele lituanian.

„Dar voi sublinia întotdeauna și altă componentă: aspirațiile de integrare ale altor țări, membre ale Parteneriatului Estic, care sunt nu mai puțin importante pentru noi și care depind de succesul implementării politicilor de integrare în UE a Balcanilor de Vest… Moldova, Georgia și Ucraina, care depun eforturi mari pentru a deveni membre ale Uniunii Europene, pentru a deveni apropiate UE în toate sensurile”, a conchis președintele lituanian.

Related posts

11 cazuri NOI de infectare cu virusul COVID-19 în R. Moldova. Bilanțul total este de 23 de persoane

Albasat

Carnavalul de la Veneția nu mai are loc din cauza coronavirusului. Alte măsuri luate în regiune

Albasat

Cursul valutar oficial la 07.05.2021

Albasat

Leave a Comment