În ultimii trei ani, Republica Moldova a importat în jur de trei mii de tone de mere anual, în timp ce producătorii locali de fructe stau cu depozitele pline, inclusiv din cauza interdicțiilor impuse de Rusia, o piață de care sunt încă puternic legați. De asemenea, în țară sunt importate cantități impunătoare și de alte fructe, legume, carne și lactate. Explicația experților sunt prețurile mai mici la unele produse de import și starea deplorabilă în care a ajuns sectorul zootehnic, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.
Șeful Direcției politici în sectorul vegetal din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viaceslav Grigorița, a spus Europei Libere că importurile de mere nu ar trebui să fie mari, având în vedere că producția locală acoperă consumul intern. Potrivit lui, deși pare paradoxal, acest fenomen are o explicație. Polonia, cel mai important jucător de pe piața europeană, produce cantități mari de mere și le exportă la prețuri mici. Astfel, merele autohtone de calitate inferioară se vând fabricilor de procesare cu 1,2-1,4 lei kilogramul, iar cele pentru consum aduse din Polonia costă la fel, atunci agenții economici vor alege merele poloneze. Alte țări din care se importă mere sunt Italia și Ucraina.
Republica Moldova importă și cantități mari de pepeni verzi, în special din Ucraina, Turcia și Grecia, recordul fiind atins în 2020, când în țară au fost aduse aproape 15 500 de tone. Pe de altă parte, importurile de struguri au scăzut în perioada 2011-2021, ajungând la câteva sute de tone anual, din țări ca Spania, Namibia, Italia și Chile. Dintre legume importate, cele mai mari cantități sunt de cartofi, țările furnizoare fiind Belarus, Federația Rusă, Ucraina și România.
În Moldova mai sunt importate cantități mari de roșii, castraveți, ardei, ceapă și morcovi. Pe de altă parte, importurile de usturoi au scăzut de două ori în 10 ani. De asemenea, în timp ce în țară se cultivă floarea-soarelui și sfeclă de zahăr, importurile de ulei s-au majorat de peste șase ori în decurs de 10 ani, iar cele de zahăr – de peste patru ori.
Cele mai mari creșteri au fost atestate în cazul importurilor de carne și lapte. În 2021 față de 2011, cantitatea de carne de vită adusă din afară a crescut de peste patru ori, cea de carne de porc – de aproape două ori și jumătate, iar cea de carne de pasăre – s-a dublat. Țările din care se importă cel mai des carne sunt Rusia, Germania, Ucraina, Polonia, Ungaria și România. Importurile de lapte și smântână au crescut de cinci ori, de brânză și caș – de aproape trei ori, iar de unt – de peste 16 ori, principalii furnizori de lactate fiind România, Ucraina, Polonia, Belarus și Germania.
Expertul din cadrul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, a spus Europei Libere principala cauză din care Republica Moldova a ajuns să importe cantități foarte mari de carne și lactate este declinul permanent al sectorului zootehnic. Numai numărul de bovine s-a redus de la 1,15 milioane de capete în anul 1980 până la 104 mii – în 2022. S-au micșorat substanțial și suprafețele de pășunat, iar crescătorii de animale și păsări nu au suficienți pentru a moderniza fermele.