ALBASAT
Societate

Primă de asigurare medicală de 12 636 de lei vor plăti numai cei care nu se vor asigura la timp

Prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală, pentru salariați, se păstrează anul viitor la nivel de 9% din salariu și din alte recompense Cât privește prima în sumă fixă, pentru persoanele care trebuie să se asigure în mod individual, aceasta va crește până la 12 636 de lei. Până pe 31 martie, polița medicală va putea fi procurată cu reduceri, transmite IPN.

Sunt obligate să se asigure în mod individual persoanele care nu sunt angajate și nici nu fac parte din categoriile asigurate de către Guvern.

Președintele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, a comunicat într-o conferință de presă că în acest an consiliul de administrație al CNAM a luat decizia de a anunța valoarea reală a primei de asigurare medicală, Aceasta se calculează în baza unei formule de calcul care este  stabilită în Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală din 1998. Din 2014 s-au făcut derogări de la această formulă, stabilindu-se prima în mărime fixă de 4056 de lei. În condițiile legii, cuantumul real al primei ar trebui să fie 12 636 de lei. 

Ion Dodon precizează că există multe situații când persoanele se eschivează și  nu-și execută obligațiile de asigurare în termen. Acestea achiziționează polița doar atunci când au nevoie de o intervenție medicală mai costisitoare care poate fi acoperită din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală.

„Să zicem că practică o activitate de antreprenoriat la negru, se ocupă cu alte activități care le aduc venituri, dar pe care nu le declară din anumite motive, tot pot beneficia de facilități și vor achita 2028 de lei dacă se asigură până pe 31 martie. Dar persoanele care nu vor face acest lucru, nu se vor asigura din anumite motive, având venituri și vor pretinde să achite prima obligatorie de asistență medicală doar după ce vor avea nevoie de o intervenție medicală costisitoare, aceste persoane vor trebui să achite prima fixă în valoarea ei integrală, adică 12 636 de lei”.

Președintele CNAM, Ion Dodon spune decizia de a anunța mărimea reală a poliței de asigurare medicală vine în contextul în care se dorește responsabilizarea cetățenilor și asigurarea sustenabilității sistemului de sănătate. „Prin declararea valorii primei de asigurare obligatorie de asistență medicală noi nu pretindem să obținem anumite venituri suplimentare majore, dar vrem să combatem fenomenul de evaziune de la plata primei de asigurare”, a declarat Dodon.

Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a declarat în cadrul conferinței de presă că fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să fie asigurat, iar decizia luată de CNAM este una corectă, chiar dacă pe unii îi  deranjează. El a precizat că CNSM insistă încă din anul 2014 ca suma fixă a primei de asigurare medicală să fie indicată în conformitate cu prevederile legale. „Noi am insistat în fiecare an ca această poliță de asigurare medicală să fie achitată și de către cei care nu sunt angajați în câmpul muncii, să trecem pe alb. Noi considerăm că pasul făcut de CNAM este unul greu, dar echitabil. Toate facilitățile care au fost până acum au fost menținute. Fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să fie asigurat și să achite prețul primei de asigurare în conformitate cu prevederile legale”, menționează Ion Zubcu.

Menționăm că proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2023 prevede că prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă va constitui 12 636 de lei și va fi achitată doar de cei care nu se vor conforma obligației de a se asigura până la 31 martie.

Până pe 31 martie inclusiv, proprietarii de terenuri cu destinație agricolă vor achita 1 014 lei în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, este stabilită prima de AOAM în mărime de 1 622 de lei.

Prima de asigurare în mărime de 2028 de lei este stabilită pentru fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.

Mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4056 de lei.

Related posts

Ghid de identificare a cazurilor de corupere a alegătorilor

Albasat

În Moldova nu sunt fixate cazuri de reinfectare cu COVID-19

Albasat

Alte două partide au fost înregistrate de CEC în cursa electorală

Albasat

Leave a Comment