Comisia vetting urmează să solicite în procesul de evaluare a candidaților informații despre ei de la Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție. Totodată, Procuratura Generală urmează să efectueze un audit privind completarea Registrului de Informații Criminalistice și Criminologice cu fișe de învinuire. Cu recomandări în acest sens a venit Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, transmite IPN.
Comisia juridică a organizat audieri publice pe marginea existenței unui dosar penal pentru acte de corupție în privința membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean. Ultimul a fost desemnat în funcție de Parlament după ce a trecut evaluarea în cadrul Comisiei pre-vetting.
„Ceea ce vreau să accentuez e că în nicio perioadă din timpul evaluării pe care am făcut-o acestui candidat Comisia nu a fost informată referitor la anumite investigări sau proceduri pe rol în adresa domnului Muntean. Nu am primit astfel de informații. Cum a făcut și în alte cazuri, Comisia a utilizat foarte multe surse de informații diferite pentru a evalua candidații. Și scopul a fost de a face o evaluare corectă, aceasta desigur că a inclus și informația publică, și de la instituțiile private, precum și informația de la Serviciul de Informații și Securitate, CNA etc. Din partea acestor instituții nu am primit vreun indiciu sau informații cu privire la implicarea domnului Munteanu în anumite proceduri penale. De asemenea, domnul Muntean, personal, a prezentat un chestionar de etică față de comisie, care se face voluntar. Aici, dânsul nu a făcut trimiteri la astfel de investigări penale pe rol”, a declarat președintele Comisei, Herman von Hebel.
Directorul CNA, Iulian Rusu, a menționat că pe data de 6 iunie au făcut verificări în baza centrală de date și nu au ieșit date despre candidat. Paralel s-au făcut verificări în baza de date a CNA ce ține de rapoartele de analiză operațională, precum și în baza internă de date ce ține de persoanele bănuite. În nicio sursă nu a figurat informația referitor la faptul că Muntean ar fi vizat în vreun dosar. Totodată, CNA a inițiat o cercetare de serviciu pentru a stabili acțiunile întreprinse de angajați, care este în derulare. Preliminar s-a stabilit că ar exista suspiciuni de rea-voință din partea anumitor angajați ai CNA.
Octavian Iachimovschi, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, a menționat că Muntean nu este unicul candidat în privința căruia nu s-au cerut informații de la PA. Potrivit lui, una dintre ultimele ședințe pe acest dosar a avut loc în luna mai a anului curent. Atunci a fost formulară o solicitare de efectuare a unui plan, iar pe parcurs au mai fost date indicații. „Ofițerii de urmărire penală și procurorii au făcut mai multe ședințe pe această cauză penală, la care au fost formulate indicații cum trebuie să se meargă mai departe. La una dintre aceste ședințe a fost revizuită și întocmită lista învinuiților din acest dosar”, a notat Octavian Iachimovschi. În dosarul în care figurează Muntean sunt și alți 73 de învinuiți, dintre care doar 3 au fost trimiși în judecată.
În context Comisia juridică a solicitat ca Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție să prezinte Comisiei juridice, numiri și imunități un raport despre dosarele cu o vechime de câțiva ani.
Iulian Muntean a fost desemnat de Parlament pe 7 septembrie în CSM. Pe 20 septembrie au apărut informații în mediul public că Iulian Muntean este implicat într-o investigație penală pornită pentru corupere pasivă. Acesta nu neagă faptul că în anul 2018 a fost pornită o cauză penală, în cadrul căreia i-a fost atribuit statutul procesual de învinuit. Aparent, acesta nu a declarat această circumstanță în fața Comisiei pre-vetting și nici nu a prezentat o dovadă a încercării sale de a afla care e statutul acestei cauze penale.
În urma informațiilor apărute în spațiul public, Iulian Muntean a declarat că „acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare”. Potrivit lui, acest dosar nu este în nicio bază de date gestionată de organele statului.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul