ALBASAT
Societate

Programul pe termen mediu de elaborare a planurilor urbanistice trebuie actualizat, studiu

Este necesar să fie instituit un mecanism de evidență a terenurilor vulnerabile și să fie impuse în privința acestora condiții speciale de eliberare a actelor permisive în construcții. Aceasta este una dintre recomandările unui studiu cu privire la autorizarea și executarea construcțiilor în municipiul Chișinău, realizat de Transparency International-Moldova. Autorii cercetării recomandă actualizarea Programului pe termen mediu de elaborare a planurilor urbanistice la nivel de localități pe anii 2013-2016.

„Ar fi bine ca documentația de urbanism și amenajare a teritoriul să fie definitivată urmare a consultării și coordonării, în special a coordonării, pentru că de altfel documentația pe care o aveam, potrivit constatărilor Curții de Conturi nu a fost coordonată așa cum trebuia cu ministerul de resort – în acel moment Ministerul Economiei și Infrastructurii. Suntem în speranța că documentația actualizată va fi aprobată”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, Mariana Kalughin, autoarea studiului.

Studiul recomandă completarea Legii privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului cu prevederi care ar garanta actualizarea periodică a documentației de urbanism și amenajare a teritoriului. De asemenea, se recomandă punerea în aplicare a prevederilor legale ce țin de crearea și funcționarea ghișeului unic de autorizare a lucrărilor de construcție.

Autorii cercetării consideră imperioasă respectarea cadrului normativ în procesul de emitere a actelor permisive în construcții, precum și ținerea evidenței documentelor permisive în corespundere cu legea. Se impune și reexaminarea prevederilor ce țin de discreția agentului constatator de a solicita instanței de judecată demolarea construcțiilor neautorizate.

Mariana Kalughin a recomandat și consolidarea capacităților autorităților antrenate în proces, inclusiv prin tratarea corespunzătoare a riscurilor de corupție identificate urmare a evaluării integrității instituționale. Se recomandă evaluarea, în condițiile legii, a integrității instituționale a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și a Agenției Naționale Arheologice.

Studiul „Autorizarea și executarea construcțiilor în municipiul Chișinău” a fost realizat în proiectul „Consolidarea statului democratic de drept: contribuția societății civile ” implementat de Transparency International-Moldova și susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Related posts

Marea Britanie blochează accesul persoanelor din Danemarca, după depistarea unei mutaţii problematice a coronavirusului

Albasat

Cursul valutar oficial la 15.09.2023

AlbasatTV, Nisporeni

COVID-19 Nisporeni: 4 cazuri noi

Albasat

Leave a Comment