ALBASAT
Societate

Promo-LEX propune o metodologie nouă pentru constituirea secțiilor de votare peste hotare

Un proiect de metodologie pentru constituirea secțiilor de votare peste hotare a fost elaborat de Asociația Promo-LEX. În document se insistă că organizarea secțiilor trebuie să fie transparentă și bazată pe respectarea criteriilor tehnice din Codul electoral. Proiectul este propus Comisiei Electorale Centrale (CEC) și partidelor politice.

Solicitat de IPN, Igor Bucataru, șeful echipei de Analiză și unul dintre autorii regulamentului, a menționat că în luna august au fost aprobate modificări la Codul Electoral.  Și, dacă până acum era o problemă în sensul identificării entității responsabile de constituirea secției de votare (Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene sau Comisia Electorală Centrală), după aprobarea acelor modificări, CEC este direct responsabilă de constituirea secțiilor de votare, în special a acelor care vor fi constituite înafara ambasadelor și consulatelor.

Potrivit autorului, Codul Electoral prevede trei criterii de care trebuie să se țină cont în deschiderea secțiilor de votare. Este vorba despre înregistrarea prealabilă, numărul de votanți la precedentele alegeri și numărul de concetățeni aflați pe teritoriul respectiv.

Igor Bucataru susține că, până acum, de fiecare dată se anunța câte secții de votare vor fi deschise, dar nu și în baza căror criterii, cum s-a calculat, ce stă la baza acestei decizii. Or, ceea și-a propus Promo-LEX este să se monitorizeze dacă s-a urmat legalitatea în sensul ținerii cont de prevederile Codului Electoral și al doilea element foarte important –  transparența, adică publicarea datelor în baza cărora s-a stipulat că se deschide un anumit număr de secții de votare.

Promo-LEX a atras atenția și asupra rolului important al înregistrării prealabile în calitate de criteriu de constituire a secțiilor de votare. Potrivit analizelor Promo-LEX creșterea numărului de înregistrări prealabile duce la creșterea numărului secțiilor de votare. Mai mult, înregistrarea prealabilă este unicul instrument în perioada electorală care este la îndemâna alegătorilor și poate influența decizia autorităților.

Reieșind din datele publice disponibile la moment, reprezentanții Promo-LEX au elaborat o analiză-simulare a numărului secțiilor de votare care urmau a fi constituite pentru alegerile parlamentare din 2019 în baza criteriilor enunțate mai sus. Astfel, potrivit metodologiei propuse de Promo-LEX,  Italia ar fi țara cu cele mai multe secții de votare deschise – 38, urmată de Rusia (34) și România (12).

Related posts

NATO va proteja spațiul aerian al Moldovei pe durata Summitului CPE

AlbasatTV, Nisporeni

Vladimir Bolea: Merg la Bruxelles să conving UE că avem nevoie de bani pentru agricultori

AlbasatTV, Nisporeni

Starea de urgență în stânga Nistrului a fost prelungită

Albasat

Leave a Comment