Rata inflației este în scădere a treia lună consecutiv. În luna ianuarie 2023 a ajuns la 27,3%, după ce în decembrie a scăzut la 30,2% de la 31,4% în noiembrie. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, decelerarea va continua într-un ritm și mai rapid, astfel încât inflația medie anuală va fi de 13,7% în 2023 și de 5,5% în 2024, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că prin deciziile luate anul trecut, chiar dacă pe alocuri dure, Banca Naționala și-a atins scopul principal, și anume inversarea traiectoriei inflației. „BNM va face tot posibilul ca inflația să revină în coridor, iar rezultatele vor putea fi simțite de toți cetățenii Republicii Moldova”, a spus guvernatorul BNM.
Printre factorii care vor influența inflația aflată în decelerare se numără cererea internă și externă modestă, ajustările recente de tarife pentru energia electrică, precum și temperarea continuă a creșterii prețurilor la produse alimentare și la petrol pe piața internațională.
Din punctul de vedere al inflației lunare există o probabilitate înaltă că aceasta se va plasa în limita intervalului de incertitudine la finele lunii decembrie 2023. Ritmul anual al inflației de bază se va diminua rapid pe parcursul anului curent, după care va spori ușor până la finele orizontului de prognoză, trimestrul I 2023 – trimestrul IV 2024.
Rata anuală a prețurilor produselor alimentare va urma o tendință descendentă până în trimestrul doi al anului 2024, ulterior va crește ușor până la sfârșitul orizontului de prognoză. Ritmul anual al prețurilor reglementate se va diminua semnificativ pentru întreaga perioadă de prognoză. Rata anuală a prețurilor la combustibili va continua să se diminueze semnificativ în primele trei trimestre consecutive de prognoză, după care va spori ușor până la finele orizontului de prognoză.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul