ALBASAT
Actualitate

Reforma justiţiei, discutată la Nisporeni

Din anul 2018, magistraţii din Nisporeni  vor activa într-o cladire noua la Ungheni, iar judecătoria va fi condusă de un preşedinte. Sediul noii instituţii  a fost  construit de la zero în oraşul Ungheni şi  corespunde normelor europene. Toate aceste schimbări care se fac parte din contextul reformei justiţiei au fost  discutate la Nisporeni în cadrul unei întruniri cu ministrul Justiţiei.

 Grigore  ROBU,  primarul  oraşului Nisporeni: „Vă întreb pe dumneavoastră, este bine,  noi facem reforma aceasta  mutăm de aici de la Nisporei toţi acesti judecători la Ungheni ca să avem o economie, de un preşedinte de judecatorie ori nu a fi mai logic ca preşedintele şi sediul judecătorii să rămînă la Ungheni şi aici să fie  o filială cu 2 judecători cu asistenţi şi grefieri.”

 Mihai CIORICI, consilier raional: „De cînd s-a întîmplat ca Curtea de Apel să fie la Bălţi ? Noi care suntem la 70 de km de la Chişinău. Cîteva zile în urmă a venit un om la mine şi îmi spune „ eu maine trebuie să ajung la Curtea de Apel la Bălţi cum să ma duc eu, cum să ajung la ora 10:00 acolo”.   Este de neînchipuit situaţia, eu cred că trebuie de reexaminat şi dacă  vorbim că noi avem interesul  să servim cetăţenii  haideţi să facem lucrul acesta, anume aşa  oamenii sunt foarte nemulţumiţi. ”

Vladimir CEBOTARI, ministrul Justiţie: „Scopul iniţial al reformei a fost să ridicăm calitatea prin ridicarea cunoştinţelor judecătorilor.  E posibila această ridicare a cunoştinţelor numai atunci cînd îi poţi specializa dar îi poţi specializa  pe judecători doar atunci  cînd sunt 12 judecători  într-o instanţă de judecată, pentru că distribuirea dosarelor  trebuie să se facă într-un mod aliatoriu. Eu nu trebuie să stiu sau  cumătrul meu  la cine o să fie dosarul respectiv. Accesul la jusiţie este un subiect foarte important, acessul la justiţie nu se face doar  cînd noi stăm cu dvs. zile întregi la uşa judecătoriei. Cineva a spus foarte drept  ca e ruşinos să mergi în instanţa de judecată la ora 9:00 şi sa  intri la ora 17:00.   Noi nu o să schimbăm aceste lucruri dacă nu o sa începem să facem schimbările.”

Ministrul Vladimir Cebotari a vorbit si despre prioritățile și realizările ministerului, menționînd aici reformarea procuraturii, reducerea imunității judecătorilor, focusarea pe lupta și combaterea corupției.

Totodata, Vladimir Cebotari a menționat și despre modificările actelor legislative, necesare a fi efectuate în viitor, avînd scopul de a spori încrederea cetățenilor în instituțiile de stat, de a diminua plîngerile împotriva organelor de drept  și de a dezvolta un mediu de afaceri favorabil. După întîlnire,  Vladimir Cebotari a primit cetățenii înscriși în audiență.

 

Related posts

Forța Fermierilor face apel la toate instituțiile statului să fie declarată stare de urgență în agricultură

AlbasatTV, Nisporeni

Premierul la Berlin: Moldova e pregătită să devină un centru strategic pentru reconstrucția Ucrainei

AlbasatTV, Nisporeni

Un autocar de pe ruta Odesa-Bălți a fost implicat într-un accident. Sunt răniții

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment