ALBASAT
Societate

Riscurile pentru gravidele confirmate cu COVID-19

Din cele peste 13 800 de femei diagnosticate cu noul tip de coronavirus, puțin peste două sute sunt gravide. Acestea se pot infecta indiferent de termenul sarcinii, iar formele de gravitate sunt diferite. Totul depinde de încărcătura virală, iar unul dintre pericole este hipoxia în urma atacului cu coronavirus, care are impact și asupra fătului.

Contactată de IPN, directoarea Maternității municipale nr.2, Tatiana Gutium, a declarat că instituția a fost desemnată pentru primirea gravidelor confirmate cu noul coronavirus încă din luna martie. Astăzi sunt internate 34 de gravide confirmate – un număr constant, stabil și mare – spune directoarea.

În cazul gravidelor nu este vorba despre un tratament specific. Este un tratament antiviral. Dacă starea pacientei permite, medicii se străduiesc să nu administreze deodată preparate antivirale, luându-se în considerație și imunosupresia care este în sarcină la toate gravidele, precum și bagajul imunitar. În unele cazuri, situația este complicată, atât pentru doctor, cât și pentru pacientă.

Directoarea maternității explică faptul că, în urma atacului cu coronavirus, apare hipoxia, care are impact și asupra pacientei, și asupra fătului. Au existat cazuri în care copiii s-au născut cu pneumonie.

Au fost confirmate cu COVID-19 gravide în diferite perioade ale sarcinii. Este destul de periculos în primul trimestru de sarcină, pentru că în primele săptămâni are loc organogeneza, iar infectarea presupune un atac virulent mare. Și în cazul unui atac viral mare la cinci-șapte săptămâni, cu tusă, febră, există riscul ca sarcina să fie compromisă chiar. Și au existat cazuri de oprire în evoluție, de stagnare de sarcină.

Sunt cazuri în care gravidele stau acasă, cred că nu au COVID-19, iar la spital ajung în stare de gravitate medie sau chiar gravă. Sunt și gravide asimptomatice, dar au anumite suspiciuni. Directoarea maternității spune că cel mai bine este ca ele să rămână internate, deoarece starea, inclusiv legată de respirație, se poate agrava chiar în toiul nopții.

Atunci când nasc gravidele confirmate, fătului îi este făcut testul la prezența noului coronavirus. Au fost și cazuri în care fătul avea virusul. Externarea nu este cea clasică, după trei zile de la naștere. Medicii se ghidează de criteriile impuse de protocoale naționale și internaționale. Uneori starea de sănătate poate fi bună, însă încărcătura virală se menține. Aceasta durată, spune directoarea maternității, cumva deprimă lăuzele, iar uneori această stare poate degenera în depresie sau isterie chiar.

Tatiana Gutium a declarat că personalul medical din maternități, toată viața lucrează cu o responsabilitate dublă – pentru mamă și pentru făt, iar odată cu pandemia această responsabilitate s-a triplat. Medicii se sufocă în echipamentele de protecție și sunt nevoiți să muncească astfel deja de mai bine de patru luni.

Doctorul a îndemnat și gravidele să dea dovadă de responsabilitate pentru a preveni răspândirea virusului.

Până pe 28 iulie, în Republica Moldova au fost confirmate 23,5 mii de cazuri de COVID-19, iar numărul deceselor asociate noului tip de coronavirus ajunge la 753. Până acum de COVID-19 s-au tratat 16 462 de persoane.

Related posts

Pavel Filip: Premierul Ion Chicu va demisiona pe 24 decembrie

Albasat

60 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Albasat

Președinta CNPF a demisionat. În locul ei va fi propus fostul ministru al finanțelor

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment