Portal de știri
Societate

Săptămâna începe cu scumpiri la carburanți

Săptămâna începe cu scumpiri la carburanți. Un litru de motorină va costa marți 23,94 lei, cu 13 bani mai mult. Un litru de benzină cu cifra octanică 95 se va vinde la pompă cu 24,20 lei, mai scump cu 17 bani, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică menționează că ultimele majorări ale prețurilor la carburanți se datorează în special creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

De la începutul anului curent, cotațiile Platts la benzină și la motorină au crescut cu circa 100$/tona. Totodată, prețul petrolului a înregistrat săptămâna precedentă o majorare de 8%, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din octombrie 2022.

„În același timp, statisticele publicate de către Globalpetrolprices.com plasează în continuare Republica Moldova în top 4 țări cu cele mai mici prețuri la carburanți de pe continentul european. Prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc”, precizează ANRE.

Related posts

Deși neconfirmată oficial, Delta e probabil prezentă în Moldova

Albasat

ANSP a recepționat o nouă tranșă de 98 280 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech

Albasat

Cursul valutar oficial la 23.10.2020

Albasat

Leave a Comment