Portal de știri
Societate

Șapte câștigători ai Premiului Național 2022 au ridicat distincții

Șapte câștigători ai Premiului Național 2022 din domeniul artei, științei, muzicii și literaturii au ridicat ieri seară, 24 octombrie, distincțiile în cadrul unei ceremonii desfășurate la Guvern. Distincțiile au fost înmânate de prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, transmite IPN.

Premiul Național a fost acordat profesorului universitar, doctor habilitat în științe fizico-matematice și cercetător științific principal, Ghenadii Korotcenkov, pentru aportul fundamental în dezvoltarea științei și tehnologiilor, dar și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova.

Pentru realizări remarcabile în cercetări științifice, inovații și implementări, distincția a fost înmânată lui Valentin Celac, doctor habilitat în biologie, conferențiar cercetător și cercetător științific principal.

Pentru efortul de salvare și perpetuare a tradiției cusutului costumului popular și a artei meșteșugărești, Premiul Național a fost oferit Lidiei Bojescu, meșter popular, fondator al Centrului de meșteșugărit cu titlu model „Atelier Bojescu”.

Un alt câștigător a fost Mircea Ciobanu, scriitor, critic literar, editor de carte și jurnalist, premiul fiindu-i acordat pentru Opera Omnia.

Pentru abnegație și muncă prolifică în domeniul culturii, dar și pentru contribuția adusă la promovarea valorilor moral-spirituale și succesele înregistrate în activitatea profesională, premiul i-a fost acordat lui Valeriu Bogheanu, compozitor, muzician, instrumentist și producător musical.

Constantin Cheianu, scriitor, dramaturg, publicist, actor, jurnalist, autor de emisiuni și prezentator TV, a primit premiul pentru Opera Omnia.

Iar colectivul format din Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici, pianiști, profesori universitari, soliști ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Maeștri în artă și Artiști ai poporului – pentru 30 de ani de activitate artistică fructuoasă și realizări prin care au reușit să împletească inspirația, pasiunea și profesionalismul, dar și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova dincolo de granițele ei.

„Am decis să acordăm și în acest an Premiul Național personalităților marcante din țara noastră pentru a sublinia rolul științei, artei, literaturii și muzicii în dezvoltarea țării și promovarea valorilor naționale. Mai ales în asemenea momente de cumpănă, cultura poate și trebuie să contribuie la consolidarea rezilienței și unității societății. Oamenii de valoare, pe care îi premiem, au contribuit nu doar la propășirea spirituală a țării noastre, dar și la îmbogățirea vieții culturale și științifice a întregului continent european”, a menționat Natalia Gavrilița.

Câștigătorii au fost selectați tradițional prin vot secret de către membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Național, în cadrul ultimei ședințe convocate pe 12 septembrie, după care lista premianților a fost aprobată de Cabinetul de miniștri.

Related posts

Cazurile suspecte de COVID-19 nu s-au confirmat

Albasat

COVID-19 протестировал наши границы, реакции, солидарность, надежду и веру, психолог

Albasat

ADIO ŞCOALĂ! Ultimul sunet de clopoţel a răsunat în Nisporeni

Albasat

Leave a Comment