ALBASAT
Actualitate Societate

Șapte instituții au pornit campania „Toleranță zero față de corupția din universități”

Șapte instituții de învățământ superior au lansat o campanie de informare „Toleranță zero față de corupția din universități”, pentru a reduce fenomenul prin mecanisme interne de promovare a integrității. Ministrul educației, Dan Perciun, a salutat decizia administrațiilor universitare. „Având un mecanism de asigurare a calității, universitățile pot garanta calitatea studiilor și pot crește încrederea în rândul tinerilor că ei pot obține studii universitare bune aici, acasă”, a declarat oficialul, citat de IPN.

Majoritatea studenților intervievați în cadrul unui studiu realizat în lunile februarie-martie anul curent sunt de părere că acțiunile de corupție sunt foarte grave în procesul educațional din universități. La fel ca și hărțuirea sexuală a studenților de către cadrele didactice. În ceea ce privește raportarea cazurilor, 56% dintre studenții intervievați consideră că dacă ar raporta un caz de hărțuire sexuală, persoanele vinovate vor fi pedepsite corespunzător, în timp ce în cazurile de corupție doar 42% dintre respondenți au această certitudine.

82% dintre studenți au menționat că ar raporta instituțiilor sau persoanelor responsabile dacă ar fi martori la un caz de hărțuire sexuală, în timp ce doar 52% ar reacționa la fel într-un caz de corupție. Totodată, 75% dintre studenți cunosc unde trebuie să raporteze un caz de hărțuire sexuală, față de 70% care știu unde să se adreseze când se confruntă cu un caz de corupție.

În baza constatărilor studiului, universitățile implicate în campanie vor aproba planuri anticorupție cu măsuri concrete de prevenire a acestui fenomen. Acestea inclusiv adoptarea unor mecanisme interne de raportare a ilegalităților de acest fel și monitorizarea externă la examene etc. Ministerul va repeta studiul peste 12 luni, va achiziționa un soft național antiplagiat, va corela nivelul de finanțare al universităților cu eforturile depuse pentru asigurarea integrității.

Related posts

Ion Ceban: Înțelegem incomoditățile ambuteiajelor, dar nu putem să nu facem reparație

Albasat

Pasul către Înviere: întărirea spirituală prin Postul Învierii Domnului/Emisiune TV

AlbasatTV, Nisporeni

Comisia Situații Excepționale va examina oportunitatea instituirii stării de urgență

Albasat

Leave a Comment