ALBASAT
Societate

Se așteaptă cea mai severă recesiune de la criza financiară globală din 2008, BM

La nivelul statelor cu economii emergente și aflate în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală, se așteaptă o recesiune cu până la 4,4% până la sfârșitul anului curent. Aceasta reprezintă cea mai severă recesiune de la criza financiară globală din 2008, conform celei mai recente actualizări a prognozei economice a Băncii Mondiale (BM) pentru Europa și Asia Centrală. Totodată, se așteaptă ca procesul de creștere să înregistreze o redresare în anul 2021, cu 1,1-3,3%. Cu toate acestea, perspectivele rămân incerte și există și riscul de sub performanță.

Actualizările mai indică asupra faptului că ritmul de redresare depinde de durata de manifestare a pandemiei de COVID-19, de disponibilitatea și distribuirea unui vaccin, precum și de gradul de intensificare a comerțului și investițiilor. În consecință, creșterea din regiune ar putea fi mai slabă decât s-ar putea aștepta, dacă pandemia se înrăutățește.

Anna Bjerde, vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Regiunea Europei și Asiei Centrale, susține că în astfel de vremuri, pline de provocări, statele din Europa și Asia Centrală trebuie să privească dincolo de momentul crizei și să se pregătească pentru o redresare reziliență în perioada post-pandemie. „Cu alte cuvinte, trebuie consolidată guvernanța, trebuie îmbunătățit climatul investițional, iar inovația și dezvoltarea digitală trebuie încurajate. De o importanță critică sunt investițiile semnificative și susținute în educație de calitate și servicii de sănătate”, a menționat Anna Bjerde, citată în comunicatul de presă.

Sunt așteptări ca și scăderile induse de pandemia din 2020 să adâncească nivelul sărăciei în țările din această regiune. Pe fondul unui prag al sărăciei calculat la 3,20 USD/zi, estimările sugerează că încă 2,2 milioane de persoane vor fi afectate de sărăcie. Cu un prag al sărăciei calculat de obicei pentru țările cu venituri medii și superioare la 5,50 USD/zi, aproape șase milioane de persoane pot fi afectate de sărăcie.

„Simpla supraviețuire nu este suficientă, cum nu este nici absolvirea unui nivel educațional de bază. Adulții trebuie să rămână sănătoși, activi și productivi pe toată durata vieții,” a declarat Asli Demirgüç-Kunt, economist-șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală. Potrivit lui, în special, este importantă reducerea riscurilor de sănătate cauzate de obezitate, fumat și consumul excesiv de băuturi alcoolice, care pot periclita îmbătrânirea activă și productivă. La fel de important este și faptul că instituțiile de învățământ superior trebuie să pregătească studenții pentru piețele muncii existente la ora actuală.

În această regiune, peste 18% din populație este obeză, aproape 23% dintre cetățeni consumă ocazional, dar excesiv, alcool, iar aproape 26% dintre cetățeni sunt fumători. Toate aceste riscuri la adresa sănătății se manifestă îndeosebi în Europa de Est și în Rusia, unde speranța de viață este cea mai scăzută din regiune. Prevalența acestor riscuri sporește nu numai posibilitatea instalării unor afecțiuni cum ar fi cele cardiovasculare, dar și consecințe cum ar fi mortalitatea și morbiditatea care însoțesc contactarea unor boli cum ar fi COVID-19.

Related posts

Apel către procuratură privind pretinse ilegalități admise de Vadim Ceban

AlbasatTV, Nisporeni

Ambasadorul american a donat 80 de pachete cu mâncare lucrătorilor medicali

Albasat

Platforma DA va depune un denunţ la PG în legătură cu evenimentul de la Condriţa

Albasat

Leave a Comment