Societate

Șeful serviciului rus de spionaj acuză SUA că ar pregăti o revoluție „colorată” în Moldova

Șeful serviciului de spionaj al Rusiei, Serghei Narîșkin, a acuzat Statele Unite ale Americii de faptul că ar pregăti o revoluție „colorată” în Republica Moldova în cazul unei victorii a președintelui pro-rus Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

„Vedem limpede acum că americanii pregătesc scenariul revoluționar și pentru Moldova, după evenimentele din Belarus și Kârgâzstan”, se spune într-o declarație a lui Narîșkin, difuzată de serviciul de spionaj al Rusiei (SVR) și citată de agenția rusă Itar-Tass. Șeful spionajului rus mai afirmă că Departamentul de Stat a dat indicații ambasadei americane la Chișinău să se pregătească de proteste în masă în cazul realegerii lui Igor Dodon și să ceară repetarea scrutinului.

Săptămâna trecută, a lansat acuzații asemănătoare ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

În ultimele luni și săptămâni, ambasadorul american la Chișinău, Dereck Hogan, a cerut asigurarea unor alegeri libere și corecte pe 1 noiembrie. Într-un interviu, săptămâna trecută, Hogan și-a mai exprimat îngrijorarea în legătură cu votul alegătorilor din stânga Nistrului la prezidențiale, după suspiciunile că, la alegerile parlamentare din 2019, mulți dintre ei au fost aduși în mod organizat la secțiile de votare deschise pentru ei pe malul drept.

Pe moment, Ambasada SUA la Chișinău nu a reacționat la aceste acuzațiile oficialilor ruși.

Marți, 20 octombrie, Comisia Electorală Centrală a adoptat o hotărâre potrivit căreia, în ziua alegerilor prezidențiale, pe 1 noiembrie, între orele 07.00 și 21.00, se va permite deplasarea pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a căror capacitate nu este mai mare de opt persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate. Proiectul a fost propus pentru a evita transportarea organizată a alegătorilor către secția de votare de concurenții electorali sau alte persoane terțe, în ziua alegerilor președintelui.

O recentă investigație realizată de RISE Moldova și «Досье» afirmă că Federația Rusă se amestecă în afacerile interne ale Republicii, cu contribuția președintelui Republicii Moldova Igor Dodon. Purtătoarea de cuvânt a candidatului la funcția de președinte Igor Dodon, a calificat informațiile drept „false”.

Related posts

S-a ieftinit lumina

Albasat

Hotărâre importantă a Comisiei de Sănătate Publică din Nisporeni, în contextul anticipatelor din 11 iulie

Albasat

Nicon Zaboroșciuc a ocupat locul 5 la European Judo Open Oberwart

Albasat

Leave a Comment