Jurnalul sănătății Nisporeni Societate

Serviciile medicale, prestate de Spitalul Raional Nisporeni au fost reluate. Cum pot beneficia pacienţii de ajutorul medicilor în această perioadă

Începând cu data de 16 mai, serviciile medicale programate şi prestate în cadrul Spitalului Raional Nisporeni, care au fost limitate pe durata stării de urgență, pentru a preveni răspândirea infecției cu noul Coronavirus,  au fost relansate gradual. Astfel, au fost  reluate serviciile chirurgicale, intervențiile chirurgicale la pacienții cu risc anestezic mic şi moderat, serviciile de recuperare precoce, pentru pacienţii după accident vascular cerebral, infarct miocardic sau traumatisme. Cât ţine de asistenţa medicală primară, o condiţie obligatorie o constituie programările, pentru a fi evitate aglomerările.

 

Tot începând cu data de 16 mai, s-a reluat activitatea Comisiilor medicale de examinare a conducătorilor de automobile, Comisiilor de examinare pentru angajare la muncă în țară și peste hotarele republicii, precum şi a Comisiilor medico-militare pentru examinarea  recruților.

 ALEXANDRU CIUŞ, VICEDIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI “S-au reluat o parte din serviciile medicale care au fost sistate pe perioada stării de urgenţă şi anume: consultaţiile programate la medicii specialişti, examenele profilactice, activitatea comisiilor de examinare a conducătorilor auto, a comisiilor medico-militare,  de exminare a recruţilor, activitatea comisiilor de exminare pentru angajare în câmpul muncii.  Din serviciile din staţionar s-au reluat serviciile chirurgiei, intervenţiile chirurgicale cu un risc anestezic mic şi moderat şi serviciile de reabilitare după accidentele vasculare cerebrale, după infarct, după traumatisme.”

De asemenea, au fost reluate examenele cu scop profilactic, în condiții de ambulator, activitățile consultativ-diagnostice de tratament, activitățile planificate de screening, de imunizare și pentru determinarea gradului de dizabilitate.

Însă, toţi pacienţii vor trebui să ţină cont că accesul la serviciile medicale se  face doar în baza programării prealabile, cu respectarea strictă a măsurilor de precauție împotriva virusului COVID-19.

ALEXANDRU CIUŞ, VICEDIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: “La fel, s-au reluat examinările programate de ultrasonografie, radiografie, activitatea laboratorului, ecocardiografia, hortemonitorizarea.  Rămân temporar sistate serviciile de geriatrie, care în dependenţă de cum va evolua situaţia epidemiologică în ţară vor fi reluate, fie că după 1 iulie, dar posibil să fie şi după 1 august.” 

Totuşi, la intrarea în Spitalul raional Nisporeni se află un angajat al pazei care asigură un regim fluidizat de acces al pacienţilor în instituţie. Totodată, pentru a preveni contaminarea pacientilor cu infecţia COVID-19, în Spitalul Raional se efectuează triajul epidemiologic al tuturor celor care au nevoie de ajutorul medicilor.

 ALEXANDRU CIUŞ, VICEDIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: „Deoarece aproape 2 luni avem de când serviciile de consultanţă programate nu am avut, fluxul este mare şi pentru fluidizarea fluxului de pacienţi noi am intervenit şi am angajat serviciul de pază, care ne ajută la fluidizarea acestui flux, pentru a evita aglomeraţiile la uşile medicilor şi pentru respectarea strictă a programărilor. Astfel, la fiecare medic va intra în Secţia Consultativă nu mai mult de 2 pacienţi pentru a evita aglomeraţia. Triajul pacienţilor se face până ca pacientul să ajungă la Secţia Consultativă, la medic.” 

Dacă e să ne referim la situaţia cu privire la pandemia de coronavirus din Spitalul Raional Nisporeni, la moment, în secţia COVID din cadrul instituţiei medicale se află internaţi 10 pacienţi infectaţi, dintre care 7 sunt din raionul Călăraşi, iar 3 din raionul Nisporeni. Totodată, mai sunt spitalizate 4 persoane, care sunt suspecte la infecţie.

 ALEXANDRU CIUŞ, VICEDIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: “La moment, în secţia COVID a Spitalului Raional Nisporeni se află 14 pacienţi. Din ei, 10 sunt confirmaţi, iar 4 au statut de suspect, la care proba de laborator încă nu este gata. Suntem în aşteptarea rezultatului. Din cei 10 confirmaţi, avem doi pacienţi în stare de gravitate medie, iar 8 pacienţi sunt în stare de gravitate uşoră. Nu toţi sunt din raionul Nisporeni. Din raionul Nisporeni sunt 3, iar ceilalţi 7 sunt din raionul Călăraşi.  Din cei 4 suspecţi, avem doi de la Nisporeni şi doi de la Călăraşi.”

Precizăm că începând cu ziua de 16 mai și până pe 30 iunie, în Republica Moldova este declarată stare de urgență în sănătate publică. Astfel, o serie din măsurile, adoptate anterior, se mențin în continuare.

În raionul Nisporeni bilanțul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus este de 18, dintre aceștia 10 pacienți s-au tratat deja.

 

Related posts

Andrian Mardare a cucerit argintul la World Challenge de la Berlin

Albasat

Mâine au loc alegeri locale în Tîrnova, Dondușeni și Nucăreni, Telenești

Albasat

Sheriff a surclasat-o pe Petrocub

Albasat

Leave a Comment