ALBASAT
Actualitate Societate

Siegfried Mureșan: Procesul de negociere va accelera integrarea Moldovei în UE

Procesul de negociere, în sine, este un lucru foarte bun fiindcă va accelera integrarea Moldovei în Uniunea Europeană. Oamenii vor resimți beneficiile concrete ale integrării pe tot parcursul procesului de negociere și nu doar la momentul aderării propriu-zise. Declarația aparține europarlamentarului Siegfried Mureșan, care a salutat acordul ambasadorilor Uniunii Europene privind cadrul negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, negocierile urmând să înceapă de 25 iunie, transmite IPN.

„Faptul că, în doar doi ani de la acordarea statutului de țări candidate, avem un acord și pe cadrul de negociere arată importanța pe care o au Moldova și Ucraina pentru întreaga Uniune Europeană. Noi, Parlamentul European, am insistat ca acest cadru să fie adoptat până la finalul lunii iunie astfel încât prima conferință interguvernamentală să aibă loc înainte de toamnă și să începem munca efectivă pe capitolele de negociere”, susține Siegfried Mureșan.

În calitate de președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, oficialul a asigurat autoritățile și oamenii din Republica Moldova de tot sprijinul Parlamentului în procesul de aderare. „Am fost recent la Chișinău, m-am întâlnit cu președinta Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean, cu viceprim-miniștrii Cristina Gherasimov și Mihai Popșoi și pot spune foarte clar: oamenii de acolo sunt foarte bine pregătiți pentru negocieri”, a precizat europarlamentarul.

Ambasadorii țărilor membre pe lângă UE au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Astfel, pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În luna aprilie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, urmare a îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană.

Related posts

Cursul valutar oficial la 25.05.2020

Albasat

Петер Михалко: Вижу в Молдове волну солидарности, которую я ценю

Albasat

Peste 300 de cazuri de infectare cu COVID-19 s-au înregistrat în ultima săptămână

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment