ALBASAT
Societate

Situația din regiunea transnistreană este o sursă constantă de riscuri, deputat

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Chiril Moțpan, susține că situația din regiunea transnistreană a Republicii Moldova este o sursă constantă de riscuri pentru securitatea statului și a cetățenilor. Potrivit parlamentarului, perspectivele de soluționare a conflictului sunt incerte, în ciuda faptului că subiectul este mai prezent ca oricând pe agendele politice ale statelor-membre NATO, UE și ale fostelor state sovietice, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, parlamentarul a declarat că, din păcate, în Republica Moldova nu există încă un consens asupra evenimentelor de la Nistru din 1992 și nici asupra situației prezente. Situația se acutizează din ce în ce mai mult, atât din cauza presiunilor externe, cât și a unor interese obscure ale unor persoane neinteresate de soluționarea conflictului.  „Atât regimul separatist, cât și susținătorii lui de la Moscova, nu vor admite nicio schimbare în mecanismele actuale de negociere și, în același timp, le vor sabota așa cum au făcut-o decenii în șir. Singurii factori care ar putea schimba ceva ar fi susținerea din partea Occidentului – la care ne-am fi putut aștepta după ce Suedia a preluat președinția în cadrul OSCE – și o poziție fermă a autorităților de la Chișinău”, consideră Chiril Moțpan. Însă, în opinia sa, se pare că, nu va fi nici una, nici alta.

Chiril Moțpan crede că primul lucru pe care îl poate face Chișinăul este să nu mai accepte compromisuri. În al doilea rând, oficialii de la Chișinău ar trebui să formuleze proteste clare în raport cu orice încălcare a acordurilor existente și să solicite documentarea încălcărilor atestate. Lista acestor încălcări ar urma să fie prezentată observatorilor internaționali, iar faptul că încălcările în cauză nu sunt soluționate de separatiști va servi ca motiv credibil pentru solicitarea de a schimba mecanismul operațiunii de menținere a păcii, trecând-o sub mandat civil internațional.

„În al treilea rând, Chișinăul ar trebui să taxeze dur orice pretenție a Tiraspolului de a i se acorda „privilegii” ilegale. Unele acțiuni în acest sens au fost deja adoptate – a fost retrasă licența unei firme care se ocupa de exportul produselor de tutungerie în regiunea transnistreană, contribuind astfel parțial la reducerea contrabandei cu țigări. Dacă și alte „filiere” economice ilegale ale Tiraspolului ar fi blocate, cel mai probabil, liderii separatiști ar înceta jocurile ipocrite cu care ne-au deprins, iar caracterul absurd al solicitărilor lor ar deveni evident, spune deputatul.

În al patrulea rând, ar trebui ca structurilor de forță de la Chișinău să li se ofere posibilitatea să-și apere cetățenii amenințați de regimul separatist, în primul rând polițiștii ce activează în regiunea controlată de autoritățile separatiste și familiile lor, care se află într-o situație extrem de vulnerabilă.  Și nu în ultimul rând, ar trebui implicate și alte organisme internaționale, care să „echilibreze” tendința OSCE de a reprezenta interesele Rusiei și de a promova o politică ce, nu cumva, să „supere” autoritățile ilegale de la Tiraspol”, a mai spus Chiril Moțpan.

Related posts

Studenții vor ridica câte 200 de euro în timpul stagiilor în instituțiile statului

AlbasatTV, Nisporeni

Pavel Filip: Fiecare politician care se află în Parlament trage jăratec la turta lui

Albasat

Când și unde să ajungi pentru a vedea „RITMURI DE APRIL” – detaliile evenimentului din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment