Campania este lansată în contextul marcării Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane. Evenimentul se desfăşoară cu scopul de a preveni şi a combate acest flagel, reducerea numărului celor care pleacă ilegal la muncă peste hotare, dar şi motivarea persoanelor de a căuta un loc de muncă în ţară.
ELENA SÎRBU, SPECIALIST PRINCIPAL AL DIRECŢIEI PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ NISPORENI:“Noi i-am informat despre acest fenomen, despre faptul că în contextul dominării globalizării acestui fenomen, se conturează o nouă lume, care se numeşte o lume fără de frontiere. De aici porneşte fluxul acela de migranţi, care fie că migrează pe cale legală, fie ilegală. Le-am vorbit despre faptul că trebuie familiarizaţi la centrul internaţional “La strada” despre unele momente care este necesar să ia legătura cu diaspora din ţara respectivă.”
Şomerii au aflat despre posibilitatea de formare profesională prin intermediul agenției pentru ocuparea forţei de muncă, care sunt prioritățile unei munci legale, precum și consecinţele traficului de ființe umane.
ELENA SÎRBU, SPECIALIST PRINCIPAL AL DIRECŢIEI PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ NISPORENI: “Au participat şomerii la dialog activ, fiecare şi-a expus părerea, reieşind din situaţia pe care a avut-o în statul respectiv.”
Anatol Ciochină în vârstă de 57 de ani trăieşte în or. Nisporeni. El s-a întors la baştină după ce a muncit ani buni în Italia. Bărbatul recunoaşte că o perioadă de timp a lucrat ilegal în ţara străină, însă după ce a făcut anumite cursuri, s-a angajat oficial la un Spital din Italia. Totuşi, dorul de casă şi de cei apropiaţi l-au determinat să revină în oraşul lui natal.
ANATOL CIOCHINĂ, ŞOMER: “Am plecat în Italia. La început am lucrat 3 ani ilegal şi după aceea am făcut un curs în medicină şi am lucrat în spital circa 15 ani. Am aflat unele lucruri că-i mai uşor acum în R. Moldova să te angajezi la un serviciu, salariile au mai crescut, mai ales pentru medici şi am decis să mă întorc. Am făcut specializarea în boli infecţioase şi chiar la medicină de urgenţă, însă acum s-au schimbat multe lucruri, sunt reguli noi.”
Iar Maria Munteanu din satul Cioreşti, nu a fost angajată niciodată. Astfel, s-a pus la evidenţa Direcţiei pentru ocuparea forţei de muncă de unde beneficiază de ajutorul de şomaj. Ea susţine că doreşte să lucreze în ţară, dar să nu plece peste hotare. Femeia spune că în cadrul acestui seminar a aflat multe informaţii utile.
MARIA MUNTEANU, ŞOMERĂ: “A spus despre traficul fiinţelor umane, câte se întâmplă cu copiii cărora li se fură organele. Cu migraţia a explicat că se duc oamenii peste hotare şi nu au posturi de muncă, până îşi găsesc de lucru. Bărbaţii, într-adevăr mai greu îşi găsesc, femeile mai uşor.”
La moment, la evidenţa Direcţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Nisporeni se află 210 şomeri.
Menţionăm că pe parcursul anului trecut, în cadrul Centrelor prestatoare de servicii sociale specializate au fost asistate 79 victime ale traficului de fiinţe umane, iar în perioada ianuarie-septembrie 2019 au primit asistență 57 de persoane. Totodată, în primele nouă luni ale anului au fost repatriate 16 victime ale traficului de ființe umane.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/