Ion Ciubotaru, specialist în domeniul protecției sănătății în cadrul direcției CSP Ungheni a ANSP, a oferit detalii despre focarul de pestă porcină depistat recent în exploatația de porcine, amplasată în extravilanul localității Soltănești.
Ion Ciubotaru: „Prin comisia situații excepționale a fost stabilită stare de urgență în sănătate publică cu privire la ferma de porcine din Soltănești. A apărut un focar de pestă porcină, iar în câteva zile a fost depistată pesta porcină africană. Prin hotărârea comisiei situații excepționale atât a raionului, cât și a Republicii Moldova, s-a hotărât ca lotul de porcine din această fermă să fie distrus, nimicit. 100% din porcinele aflate la diferite etape de creștere, a fost decis ca aceste animale să fie înhumate într-o groapă care s-a folosit în înainte ca un loc de depozitare a fracției lichide și solide a fostei firme de bovine din această localitate”.
Specialistul dă asigurări că sănătatea oamenilor nu este influențată în urma nimicirii cadavrelor animalelor infectate.
Ion Ciubotaru: „În ceea ce privește măsurile legate de sănătatea publică pot să menționez că la moment până la distrugerea acestor cadavre și din datele ce țin de procesul de nimicire a acestor cadavre nu este influențată în proporții mari sănătatea populației. Ce ține de alegerea acestui loc: a fost propus și ales într-un loc mai îndepărtat de surse de apă, componența solului să nu permită ca toate resturile să fie absorbite în sol. Sperăm specialiștii care au competențe în direcția dată își vor spune părerile. Ce ține de sănătatea populației, aceast proces daune la sănătate n-o să dea. Noi am selectat și am prelevat din patru surse apă pentru investigare și o să repetăm situația dată după jumate de an, să apreciem situația de influență la starea de sănătate a populației”.
Prezența virusului pestei porcine africane a fost confirmată prin testări de laborator, în data de 1 decembrie, în probele recoltate de la porci domestici, în exploatația de porcine, amplasată în extravilanul localității Soltănești, raionul Nisporeni. Imediat după confirmare, s-au instituit măsuri de carantină și s-au desfășurat măsuri de eradicare a focarului. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricții.
Totodată, s-a efectuat catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul