Spitalele din raioanele țării, ale căror fondator în prezent sunt consiliile raionale, ar putea trece în subordinea Ministerului Sănătății. O propunere în acest sens se regăsește într-un proiect de lege propus de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate. Ministerul Sănătății susține inițiativa parlamentarilor și precizează că această trecere ar contribui la dezvoltarea acestor instituții spitalicești prin alocarea unor fonduri suplimentare, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, ministra sănătății, ministra Ala Nemerenco, a declarat că în prezent se atestă o lipsă de echipamente esențiale, nemaivorbind de cele performate. Ca rezultat, calitatea serviciilor prestate este una joasă, cadrele medicale pleacă. De asemenea, se atestă și o insuficiență a resurselor financiare. „Ceea ce își propune Parlamentul vine de fapt să susțină eficientizarea managementului spitalelor care a devenit în ultima perioadă defectuoasă și foarte des are aspecte de influențe politice. Noi ne dorim depolitizarea sistemului de sănătate”, a notat ministra.
Potrivit ei, având calitatea de fondator, consiliile raionale au obligația să investească în infrastructura spitalului, însă, cu regret, investițiile sunt derizorii. „De exemplu, în 2020, Consiliul raional Basarabească a alocat 0,8% resurse în raport cu bugetul total al spitalului, în Briceni – 0,9%, Cahul, care are un spital destul de mare, doar 1,5%, Cantemir – 0,9%, Căușeni – 0,9%, Drochia – 0,8%. Și pot continua cu această listă exact pentru anul 2021. Doar câteva spitale au raportat investiții în limita a 2-3% care sunt puțin mai mari, dar absolut insuficiente”, a menționat Ala Nemerenco.
Ministra a mai spus că spitalele se confruntă nu doar cu o lipsă acută de echipamente, ci și cu utilizarea ineficientă a acestora, lipsă de săli moderne de operații și proceduri. În schimb, în cadrul și pe teritoriul lor își desfășoară activitatea agenți economici privați, care contrar cadrului legal, sub diferite forme de parteneriat, și-au instalat echipamentele chiar în centrul spitalelor raionale. „Veniturile ratate ale spitalelor raionale sunt enorme. Subdiviziunile medicale spitalicești sunt puse în concurență neloială cu cele private, astfel degradând cu încetul și cedând locul privaților. Până la urmă Ministerul Sănătății este autoritatea care investește pe parcursul ultimilor ani în dezvoltarea spitalelor raionale, și nu autoritățile publice locale”, susține Ala Nemerenco.
Unul dintre autorii proiectului, deputatul Dan Perciun a declarat că, actualmente, Ministerul Sănătății de facto nu are pârghii de control asupra acestor spitale, deși cetățenii cer de la Minister să asigure calitatea serviciilor. „Cetățenii se plâng la Ministerul Sănătății, dar acesta nu poate decât să creeze o comisie pentru verificări, dar nu are putere de decizie. De exemplu, demiterea unui director poate fi făcută doar de către consiliului raional, la nivel local. Cunoaștem realitățile noastre politice din consiliile raionale, când partajarea funcțiilor are loc strict pe criterii politice, iar directorul are acoperire politică locală și face parte din partidul care guvernează raionul. În această situație, probabilitatea ca el să fie demis este minimă, indiferent de problemele de integritate sau de administrare care există în acel spital raional”, explică Dan Perciun.
Proiectul urmează să fie avizat de Guvern și examinat în Parlament, iar ulterior – adoptat în două lecturi.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024