Nisporeni Societate

Spitalul Raional Nisporeni a primit o donaţie, necesară în perioada de pandemie

Spitalul Raional  Nisporeni a primit în dar un aparat de respirație artificială, necesar în această perioadă de pandemie. Donația a fost făcută de echipa Partidului Acțiune și Solidaritate. În prezent, instituția medicală dispune doar de patru aparate de ventilare, însă ar mai fi nevoie de cel puţin încă două.

Veronica Roșca, deputată PAS: “Din partea echipei Partidului Acțiune și Solidaritate au fost procurate cinci echipamente de oxigenare şi am decis la nivel central că Nisporeni va fi unul din cele cinci raioane, care va beneficia de ajutorul nostru, de aceea vreau să vă zic că noi cunoaştem real care este situaţia la nivel de raion.”

In Diavor, consilier:  “Sperăm că ajutorul nostru o să vă ajute, câtuşi de puţin pentru situaţia de la moment, dar din puţinul care îl avem am făcut şi noi câte ceva.”

Utilajul   donat  Spitalului va  asigura o bună asistenţă medicală pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Totodată,  instituţia a mai primit cu titlul de donaţie măşti de protecţie şi soluţie dezinfectantă.

Veronica Roșca, deputată PAS: “Echipa Partidului Acțiune și Solidaritate a consultat spitalele şi a ajuns la concluzia că cele mai importante, la moment, sunt  aparatele de oxigenat, fiindcă ele sunt o fază intermediară între persoanele aflate în stare gravă şi respectiv medie. Atunci este un suport important pentru a ajuta acei pacienţi, care vor putea fi salvaţi pentru a nu ajunge în situaţie gravă.  Am hotărât de a le acorda un mic ajutor în semn de recunoştinţă pentru munca colosală pe care o fac ei.” 

Potrivit  conducerii Spitalului Raional Nisporeni,  această donație este una extrem de importantă pentru instituție, mai ales că  va fi utilizată pentru pacienții critici.

Lidia Crăciun, directoarea spitalului raional Nisporeni:  “Astăzi am primit o donaţie din partea reprezentanţilor PAS, un oxigenator, care este foarte necesar, mai ales acum în perioada de pandemie de COVID.  În afară de acest aparat, am mai primit donaţie de măşti, dezinfectanţi, lucruri foarte necesare pentru tratamentul pacienţilor de COVID.”

Până a primi acest oxigenator, Spitalul Raional Nisporeni  dispunea doar de trei aparate de ventilare.

Lidia Crăciun, directoarea spitalului raional Nisporeni:  “Noi avem în instituţie trei oxigenatoare. Acesta este al 4-lea. Cred că am avea nevoie măcar de două, trei, deoarece aceşti pacienţi acum practic intră în stări medii spre grav şi practic fiecare pacient necesită conexiune la oxigen. Mi-aş dori ca reprezentanţii tuturor partidelor să facă aşa gesturi, fiindcă, cu părere de rău, la noi este o practică că îşi amintesc de instituţiile medicale numai în campanii electorale şi este un gest frumos că şi în această vreme destul de complicată pentru sistemul medical, cineva face aşa gesturi.”

Reprezentanţii sistemului medical, care luptă împotriva COVID-19 recunosc că greu fac faţă pandemiei,  mai ales din cauza unor atitudini iresponsabile a cetăţenilor.

Andrei Costei, șeful secției Covid din cadrul spitalului raional Nisporeni:  “Eu cred că cea mai mare problemă este negarea populaţiei a patologiei date, a pandemiei. Asta e cea mai mare poblemă. Nu avem probleme ce ţine de instrumentare, de lucru cu pacienţii, activitatea secţiei. Cea mai mare problemă rămâne mentalitatea populaţiei, pentru că pacienţii stau 14 zile la tratament şi oricum neagă patologia şi nu iau în consideraţie sfaturile noastre. Chiar dacă trec prin COVID, ei neagă şi rudele neagă, încearcă să ne influenţeze deciziile, vorbesc că testele sunt infectate.”

Consilierii din Nisporeni le-au urat medicilor sănătate și putere în lupta cu virusul.

Gheorghe Agheorghiesei, consilier PAS: “Noi apreciem foarte mult munca dvs. Ştiu că este greu. Oamenii trebuie să respecte şi începând cu autorităţile trebuie să facă o campanie mai serioasă de informare a populaţiei ca să creadă, să capete acea credibilitate.”

Dan Negel, consilier PAS: “Suntem foarte receptivi la discuţii. Dacă aveţi nevoie de ceva, aţi putea să vă adresaţi şi cu ce vom putea ajuta, o să vă ajutăm.”

Partidul Acţiune şi Solidaritate a mai donat aparate pentru respirație artificială şi echipamente de protecţie Spitalului Raional Glodeni, Spitalului Clinic Bălţi, precum şi instituţiei medicale din Făleşti. O astfel de donaţie urmează să fie făcută şi în sudul Moldovei.

 

 

Related posts

Două cazuri noi de COVID-19, confirmate în raionul Nisporeni. Bilanțul a ajuns la 135

Albasat

Oфициальный курс валюты на дату 19.08.2020

Albasat

Утвержден план приема в постдокторантру с бюджетным финансированием

Albasat

Leave a Comment