Rețeaua farmaceutică din țară este constituită din 1 510 farmacii autorizate. Distribuirea acestora este neuniformă, farmaciile fiind concentrate preponderent în municipii și centre raionale. Din totalul de 1 477 de sate, farmacii sunt în doar 418. Pentru a extinde rețeaua de farmacii în localitățile rurale, autoritățile au elaborat un proiect care prevede acordarea subvențiilor, transmite IPN.
Ministerul Sănătății menționează în nota informatică a proiectului că oamenii din sate sunt nevoiți să se ducă în centrele raionale pentru procurarea medicamentelor. Acest fapt tergiversează tratamentul maladiilor cronice și implicit influențează creșterea morbidității în rândul populației, micșorând speranța de viață.
„Cauza de bază a acestei situații este lipsa de interes economic a agenților economici de a investi în deschiderea farmaciilor la sate – vânzări mici, adaos plafonat la vânzările de medicamente, solicitare și vânzări mici a produselor cosmetice și para farmaceutice în farmaciile rurale, dar și lipsa specialiștilor farmaciști în mediul rural. Factorii enumerați contribuie la pierderi operaționale și imposibilitatea menținerii unității farmaceutice”, se arată în proiect.
Potrivit MS, pe parcursul anilor s-au întreprins anumite măsuri de a asigura satele cu acces la medicamente – farmacii extrabugetare și alte tentative – farmacii mobile, livrări, însă, nefiind viabile pe termen lung, aceste inițiative au eșuat.
Proiectul Regulamentului vine cu acțiuni concrete ale statului, pentru a asigura accesul populației la medicamente în scopul ocrotirii sănătății și vieții, inclusiv prezintă susținerea agenților economici în scopul deschiderii farmaciilor în localitățile rurale prin acordarea unor subvenții”, se arată în proiect.
Inițiativa urmărește identificarea a circa 150 de sate care nu dispun de farmacii comunitare, ca și criterii fiind numărul populației (peste 1000 cetățeni), distanța mare de la centrul raional sau drumuri magistrale, prezența Centrului de Sănătate sau oricărei asistențe medicale primare, precum și disponibilitatea autorităților locale prin atribuirea gratuită a încăperilor. Urmează să fie creată o grilă de subvenționare în funcție de volumul încasărilor lunare.
- 🏆 LIVE din Nisporeni: Gala Sportivilor Dotați 2024 – Campionii pe scenă!
- Doi bătrâni și-au pierdut viața în incendii
- Droguri de 4,5 milioane de lei, confiscate la Bălți
- Pentru luna decembrie compensația medie va fi de 700 de lei
- Prudență maximă în trafic. Se circulă în condiții de lapoviță și ploaie