ALBASAT
Societate

Sute de cazuri de COVID-19 în penitenciarele din Republica Moldova

280 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în penitenciarele Republicii Moldova de la începutul pandemiei. În majoritatea cazurilor a fost vorba despre forme ușoare ale bolii, totuși au existat și forme grave care au necesitat spitalizare. Deși reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor spun că pandemia este gestionată eficient în spatele gratiilor, juriștii Promo-Lex spun că număr real al îmbolnăvirilor poate fi mult mai mare față de cel raportat, notează IPN.

Irina Barbăroș, șefa direcției medicale a Administrației Naționale a Penitenciarelor spune că pandemia este gestionată eficient în sistemul penitenciar, întrucât numărul persoanelor infectate este unul relativ mic.

„De la începutul pandemiei am înregistrat 280 de cazuri de COVID-19 în rândul deținuților, dintr-un număr total de 6500 de deținuți, care este cifra stabilă, dar circuitul anual este de 10-11 mii. Cazuri de deces nu au fost înregistrate, forme grave am avut 3 cazuri. Noi am avut disponibile pentru vaccinarea deținuților din penitenciare vaccinurile AstraZeneca, Pfizer și Johnson&Johnson. Am vaccinat și cu Sputnik, dar într-o cantitate mult mai mică, pentru că și în Republica Moldova a fost disponibilă o cantitate mult mai mică”, a spus Irina Barbăroș în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, juristul Promo-Lex, Vadim Vieru, spune că numărul mic de cazuri raportate se bazează pe numărul redus de teste efectuate în penitenciare. Mai mult, potrivit juristului, Asociația Promo-Lex atestă o situație precară la capitolul dotare a penitenciarelor cu echipamente medicale și medicamente.

„Sunt deficiențe care nu pot fi imputate sistemului penitenciar, care este subfinanțat, ci sunt cauzate de lipsa fondurilor. În primul rând, e vorba de testare. Fiind vorba de spații închise, testarea ar trebui să aibă loc într-un număr mult mai mare, asta fiind și cauza cifrei mici de infectări. Credem că cifra reală este mai mare. Această pandemie a scos în evidență probleme sistemice din penitenciare. Este vorba despre lipsa resurselor umane, lipsa unui sistem medical, echipamente, medicamente, acolo sunt cetățeni care la fel au dreptul la asistență medicală ”, a spus Vadim Vieru, director de program Promo-Lex.

În Republica Moldova sunt 220 de deținuți la suta de mii de locuitori. Potrivit unui studiu realizat de Promo-Lex, Republica Moldova a pierdut în ultimii 15 ani peste 40 de dosare la CEDO din cauza condițiilor inumane și degradante de detenție, fiind vorba doar despre penitenciarul numărul 13.

Related posts

Fabricau ilegal țigări și le transportau în state CSI și UE, câștigând milioane

Albasat

În municipiul Chișinău au fost instalate primele semafoare inteligente

AlbasatTV, Nisporeni

O persoană care lucrează pentru o grupare criminală nu are ce căuta în Guvern

Leave a Comment