ALBASAT
Nisporeni

Tăierea viței de vie. Tipuri, reguli și perioade optime de tăiere

Orice viticultor ar trebui să cunoască importanța tăierii la cultura viței de vie. Este una dintre lucrările care dictează dezvoltarea lăstarilor, cât și cantitatea și calitatea producției de struguri.

Fără intervenții din partea agricultorilor, vița de vie, fiind o liană, va crește preponderent în lungime, va forma mai multe frunze și mai puține fructe. Mai mult decât atât, puținii struguri care vor crește, vor avea dimensiuni reduse și o concentrație scăzută de zahăr, deoarece resursele plantei vor fi consumate de frunze și tulpini.

Ion Fărâmă este un agricultor din oraşul Nisporeni, care deţine şi o plantaţie de viţă de vie. Acesta o îngrijeşte cu cea mai mare atenţie, lucru ce favorează o recoltă bogată şi sănătoasă.

Ion Fărîmă, viticultor

„Viţa de vie, în general, procedeul de tăiat în uscat se face, pentru că via are tendinţa, fiind o plantă liană care tot timpul creşte şi se dezvoltă la extremităţi, la vârful plantei. Noi, cu tăierea în uscat, o limităm în creştere, amplasăm formaţiunile de rod pe butuc uniform, şi îi dăm încărcătură, pentru a primi producţie calitativă şi de o cantitate şi calitate care dorim noi.” a povestit viticultorul Ion Fărîmă.

Tăierile bine executate vor da viței de vie o formă mai ușor de îngrijit (joasă, semi-înaltă sau înaltă). Acestea se pretează lucrărilor mecanizate, vor permite o dezvoltare mai puternică a butucului și vor duce la o producție superioară din toate punctele de vedere. Totodată, tăierile permit întărirea butucului, făcându-l mai rezistent în fața bolilor, a dăunătorilor și a condițiilor meteo nefavorabile.

Totul  depinde de cât este de groasă  viţa de vie, iată vedeţi  avem o viţă mai medie, avem o viţă mai groasă. La aceasta mai subţire, medie, poate să fie  şi mai jos amplasate ochiurile cu struguri, la o viţă mai groasă poate să fie mai la vârf  amplasate. Şi  noi facem curăţitul în uscat dar după aceea noi mai avem de lucru şi în procedeele pe parcusul anului.” a mai adăugat viticultorul Ion Fărîmă.

Petru Ionel, consultant în agricultură

Calitatea strugurilor se obţine în primul rând prin formarea şi încărcătura corectă a butucului. Se recomandă după tehnologie, în jurul a 20-25 de ochiuri şi nu mai mult, ba chiar şi mai puţin. Dacă nu este încărcătura la butuc mare, putem să obţinem struguri nu mai puţin de 500 de grame, chiar şi 1 kg, cu condiţia că utilizăm fertilizanţi.” a menționat Petru Ionel, consultant în agricultură.

Întrebat ce este cel mai important pentru agricultura Republicii Moldova, în special pentru viticultură, consultantul în agricultură Petru Ionel a venit cu cel mai ferm răspuns care ar putea fi: „Protejarea producătorului local, ca el să fie apărat şi să fie sigur că în stat, în ţară la dânsul, îşi va putea comercializa produsul care îl produce. Strugurii de soiul Moldova au o calitate gustativă extraordinară, de aceeia ei sunt apreciaţi în Europa. Au început să fie apreciaţi. Ei pot face concurenţă chiar şi producătorului de struguri din Egipt, din Chile, din alte ţări care utilizează piaţa noastră.

Tăierea viței de vie este printre lucrările cele mai complexe, dar și cele mai importante din viticultură. De succesul ei depind volumul, dar și calitatea strugurilor și vinului produs, astfel încât nu trebuie neglijată.

Related posts

Primarul Grigore Robu, în vizite de schimb de experiență în două orașe din România înfrățite cu orașul Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

IP Nisporeni s-a alăturat Campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”

Albasat

Comunicarea strategică în cazul unei crize energetice, element cheie în gestionarea situaţiei

AlbasatTV, Nisporeni