ALBASAT
Societate

Târg de miere în centrul capitalei. Prețurile încep de la 60 de lei pentru un kilogram

Amatorii de miere și produse apicole își pot face rezervele pentru iarnă, începând de astăzi și până pe 23 august, la Târgului Apicultorilor, care este la cea de-a XVI-a ediție. Circa 35 de apicultori autohtoni își prezintă produsele în Parcul Catedralei din Chișinău. În acest an, prețurile la miere și produse apicole s-au majorat, dar asta, spun organizatorii, nu i-a împiedicat pe oameni să le procure.

Solicitat de IPN, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a menționat că la târg a fost adusă o gamă largă de miere și produse apicole din roada acestui an, dar și de anul trecut. Este miere de salcâm, polifloră, tei și chiar din levănțică. La târg se poate de găsit lăptișor de matcă, propolis etc.

Prețurile pornesc de la 60 de lei pentru kilogram, până 150 de lei. Cea mai ieftină este mierea polifloră, iar cea mai scumpă e mierea de salcâm. Mierea în fagure costă în jur de 200 de lei.

Sunt mulți apicultori care au cumpărători fideli. Așteptările sunt că se vor vinde peste zece tone de miere.

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor speră că în cadrul târgului apicultorii își vor recupera din pierderile pe care le-au avut în acest an, când jumătate din apicultori nu au avut extracții de miere deloc. Dacă anul trecut s-au produs circa șapte mii de tone de miere, în acest an volumul s-a înjumătățit, la circa două-trei mii de tone.

Ion Maxim relatează că apicultorii au trimis și un demers către Guvern, încă în luna iunie, prin care au solicitat un ajutor financiar pe familie de albină. Ajutorul e necesar pentru hrana care le este administrată intensiv albinelor, tratarea, pregătirea lor etc. Guvernul însă le-a spus că nu are bani. Mâine este preconizată o întâlnire la Ministerul Agriculturii pentru a aborda acest subiect.

Ion Maxim spune ca în anii precedenți apicultorii au adus în țară peste 15 milioane de dolari din exporturi. În acest an s-a exportat puțină miere, doar în Japonia. Orientarea comerțului de miere pe intern este mai complicată, întrucât pe intern trebuie educat consumul de miere.

Actualmente, în Republica Moldova sunt circa 225 de mii de familii de albini.

Related posts

Moment de reculegere în Parlament pentru victimele războiului din Ucraina

Albasat

În comuna Tîrnova, r. Dondușeni, a fost inaugurată o spălătorie socială creată cu suportul Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Cei care vor arunca gunoiul la întâmplare vor fi amendaţi

Albasat

Leave a Comment