Mănăstirea Vărzărești din raionul Nisporeni este unul dintre locurile de unde izvorăște cultura. La mănăstire se realizează covoare autentice după tehnici tradiționale incluse în patrimoniul UNESCO.
„Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova au fost înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, potrivit decizie adoptate de Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Este vorba despre covorul autentic cu motive tradiționale, care se realizează și la Mănăstirea Vărzarești din Nisporeni”, menționează Consiliul raional Nisporeni într-un mesaj.
Astfel, în data de 9 mai 2023, președintele raionului, Vasile Mărcuță, a înmânat reprezentantului Mănăstirii un certificat marca UNESCO, prin care se confirmă includerea în patrimoniul UNESCO și calitatea de deținător al lucrării de artă.
Meşteşugul ţeserii covoarelor de perete, unul dintre cele mai vechi meşteşuguri artistice româneşti, a fost inclus în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii (UNESCO), la 1 decembrie 2016, pentru a conserva tehnicile tradiţionale de realizare care au început să dispară odată cu globalizarea.