Termenul de achitare a poliţei de asigurare medicală se apropie de final. Astfel, până la data de 31 martie, persoanele deţinătoare de posibilitatea achitării cu reduceri de 75, 60, şi 50 % sunt obligate să îşi exercite datoria . Oleg Belbas, directorul Companiei Naţionale de Asigurare Medicală Ungheni, a venit cu detalii despre achitarea serviciilor de asigurare.
„Ţinem să vă informăm că pentru anul 2021 costul primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală rămâne neschimbat. Important, că prima de asigurare de 4056 lei este neschimbată de 8 ani de zile. De 8 ani de zile avem acelaşi cost la prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Cu o raportată la salariul mediu care se aşteaptă pentru 2021, de 8716 lei, prima trebuia să coste 9413 lei. Din cauza stării economic-financiare slabă, prima rămâne neschimbată, 4056 lei. Ţinem să vă informăm: până la data de 31 martie, cine îşi onorează obligativitatea, beneficiază de reducere. Cea mai mare reducere o au deţinătorii de teren agricol – 75%, adică achită doar 25 % (1014 lei). Ea de 8 ani de zile rămâne neschimbată. Este reducere de 60% pentru cei care fac activitate comercială cu amănuntul (1622 lei 42 bani) , reducere cu 50 % ( 2028 lei) . Pentru alte categorii ( notari, judecători, avocaţi), prima este achitată integral, 4056 lei.” a menționat Oleg Belbas, directorul Agenţiei teritoriale Vest a CNAM Ungheni.
În cadrul asigurărilor obligatorii instituţiile medicale bugetare îşi modifică statutul devenind instituţii medico-sanitare publice cu autonomie financiară, non-profit.
„Dacă până în 2013, deţinătorii de teren agricol beneficiau până la data de 31 octombrie, din 2014 până în prezent, până la data de 31 martie prevederile legale de achitare. Statutul de asigurat i se oferă la data achitării. Dacă persoana achită astăzi prima, azi are statut de asigurat. Începând cu data de 1 aprilie, costul primei va fi integral ( 4056 lei), plus penalitate ( 0,1 % ) pentru fiecare zi întârziată, plus amendă. Statutul de asigurat va fi acordat la a 8-a zi. În cazul în care pacientul nimereşte în spital şi îşi procură poliţa, aceasta va fi valabilă pentru o altă internare. Internarea persoanelor neasigurate va necesita suportarea tuturor cheltuielilor, cheltuieli care pot fi valorificate de la 5 la 20 de mii de lei. Îndemnăm populaţia, până la data de 31 martie, să-şi onoreze obligativitatea faţă de fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Persoanele neasigurate vor fi notificate, ca mai apoi dosarele să fie înaintate în instanţa de judecată. În final, sumele achitărilor prevăzute de 3 ani de zile de datorii, vor fi achitate de către persoanele obligate. Punând în comparaţie 2028, 1014 lei şi 14-15 mii, este o diferenţă destul de mare. Populaţia trebuie să ştie că este obligată, până la 31 martie, să-şi onoreze obligativitatea faţă de fondul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.” a mai adăugat Oleg Belbas, directorul Agenţiei teritoriale Vest a CNAM Ungheni.
Asigurarea medicală permite adresarea oricărui medic specialist, fără trimitere de la medicul de familie, după cum relatează ministerul Sănătăţii. Fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie – „Trimitere – Extras”, persoana asigurată se poate adresa cu poliţa de asigurare direct la medicul specialist de profil din instituţia medico-sanitară publică teritorială, numai în cazul maladiilor prevăzute de Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, lista cărora în mod obligatoriu va fi afişată în fiecare subdiviziune a instituţiilor medico-sanitare publice raionale sau municipale.
„Avantajele la baza sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală este Programul unic. Programul unic include toate tipurile de servicii medicale : asistenţa medicală urgentă, asistenţa medicală primară, asistenţa medicală specializată pe ambulator, îngrijiri medicale la domiciliu, medicamentele compensate. Medicamentele compensate sunt oferite doar la persoanele asigurate. O excepţie fac doar câteva grupe: persoanele diabetice, psihotropele şi altele. Doar persoanele care deţin astfel de patologii beneficiază de medicamente compensate, indiferent de statut ( asigurat- neasigurat). În rest, persoanele trebuie să fie asigurate.” a subliniat Oleg Belbas.
Asigurările obligatorii de sănătate servesc şi ca un instrument eficient pentru înregistrarea agenţilor economici în calitate de plătitori ai contribuţiilor fiscale şi diminuează semnificativ salarizarea neînregistrată. Acest lucru se întîmplă datorită faptului ca salariaţii cer oficializarea salariilor pentru a avea posibilitatea de a primi poliţe de asigurare, fără de care instituţiile medicale nu prestează servicii din contul Fondului de asigurări.
Pentru a procura prima de asigurare medicală vă puteți adresa la Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM; trebuie să prezentaţi buletinul de identitate şi actele ce confirmă apartenenţa la una dintre aceste categorii; primiţi fişa de plată, unde este indicat contul bancar şi suma spre achitare; cu fişa de plată efectuaţi achitarea la orice bancă comercială sau oficiu poştal.