ALBASAT
Societate

The Guardian: Cel puțin 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială din 2022

Peste 6.500 de muncitori migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit în Qatar în ultimii 10 ani, de când emiratul arab a câștigat dreptul de a găzdui turneul final al Cupei Mondiale din 2022, dezvăluie The Guardian.

Datele, adunate cu ajutorul surselor guvernamentale, arată că 12 muncitori migranți din aceste cinci țări asiatice au murit în fiecare săptămână în Qatar începând cu 2010, când străzile din Doha s-au umplut de oameni care sărbătoreau reușita țării lor.

Datele adunate din India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka arată că 5.927 de muncitori migranți au murit în intervalul 2011-2020. Datele ambasadei statului Pakistan în Qatar adaugă încă 824 de morți ale muncitorilor pakistanezi, între 2010 și 2020.

Bilanțul total este mai mare, întrucât aceste cifre nu includ decesele muncitorilor din mai multe țări care au trimis forță de muncă considerabilă în Qatar, precum Filipine sau Kenya. Totodată, bilanțul nu include morțile din ultimele luni ale anului 2020.

Qatar construiește stadioane, drumuri, un aeroport și un oraș pentru finală

În ultimii 10 ani, Qatar a declanșat o serie de proiecte fără precedent, în mare parte dedicate turneului de fotbal din 2022. Pe lângă șapte stadioane noi, zeci de proiecte mari de infrastructură au fost finalizate sau sunt în curs de finalizare, inclusiv un nou aeroport, drumuri, sisteme de transport în comun, hoteluri și un nou oraș, care va găzdui finala Campionatului Mondial.

Deși decesele nu sunt categorisite pe ocupație sau loc de muncă, este probabil ca mulți muncitori să fi murit în timp ce erau angajați în cadrul acestor proiecte dedicate Cupei Mondiale, spune Nick McGeehan, director al FairSquare Projects, un grup specializat în drepturile muncitorilor în zona Golfului. „O mare parte din muncitorii migranți care au murit începând cu 2011 se aflau în țară doar pentru că statul Qatar a câștigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială”, a spus McGeehan.

Au existat 37 de morți ale muncitorilor legate direct de construcția stadioanelor, dintre care 34 au fost considerate ca petrecându-se în afara programului de lucru de către comitetul organizatoric al evenimentului. Experții au pus la îndoială acest termen deoarece a fost uneori folosit pentru a descrie morți petrecute la locul de muncă, inclusiv în cazul unor muncitori care s-au prăbușit și au murit pe șantierele stadioanelor.

Descoperirea publicației The Guardian arată cum Qatar n-a reușit să-și protejeze forța de muncă străină de 2 milioane de oameni, dar nici să investigheze rata mortalității ridicate în rândul muncitorilor, majoritatea tineri.

Majoritatea muncitorilor au murit din „cauza naturale”

Bilanțul sumbru din Qatar este dezvăluit în liste lungi de date oficiale care prezintă și cauzele morții: cădere de la înălțime, asfixiere prin spânzurare, cauze necunoscute din cauza descompunerii. Dar, printre cauze, cea mai des întâlnită este „moartea din cauza naturale”, deseori atribuită stopului respirator sau infarctului.

Datele obținute de „The Guardian” arată că 69% dintre decesele muncitorilor din India, Nepal sau Bangladesh au fost considerate ca producându-se din cauze naturale. În rândul indienilor, procentul este de 80%.

Publicația britanică a scris anterior că astfel de clasificări, făcute de obicei fără autopsie, de cele mai multe ori nu oferă o explicație pentru motivele care au dus la deces.

În 2019, „The Guardian” a descoperit că vara călduroasă din Qatar este probabil să fie un factor major în moarte multor muncitori migranți. Descoperirea publicației britanice a fost susținută de cercetările dispuse de Organizația Internațională pentru Muncă din cadrul ONU, care au dezvăluit că cel puțin patru luni pe an muncitorii se confruntă cu condiții dificile când lucrează afară.

Un raport al procuraturii din Qatar din 2014 recomandă efectuarea de cercetări legate de morțile muncitorilor migranți de stop cardiac, dar și amendarea legii pentru a permite „efectuarea de autopsii în toate cazurile de moarte subită sau neașteptată”. Aceste recomandări nu au fost urmate.

Autoritățile spun că bilanțul este proporțional cu forța de muncă străină

Guvernul din Qatar spune că bilanțul, pe care nu îl contrazice, este proporțional cu forța de muncă străină și că cifrele includ și expații care au murit din motive naturale după ce au trăit în Qatar mulți ani.

Potrivit comunicatului lansat de autorități, toți cetățenii și muncitorii străini au acces gratuit la sistemul medical și că rata mortalității în rândul muncitorilor străini a scăzut în ultimii 10 ani datorită reformelor din câmpul muncii.

Alte cauze ale morții în rândl muncitorilor din India, Nepal și Bangladesh sunt accidente rutiere (12%), accidente la locul de muncă (7%) sau sinucidere (7%).

Când a fost întrebat despre morții de pe șantierele stadioanelor, comitetul care se ocupă de organizarea Cupei Mondiale în Qatar a pus că regretă toate aceste tragedii și că fiecare incident a fost investigat. Totodată, a adăugat că a menținut mereu transparența pe acest subiect și contrazice raportările eronate legate de numărul de muncitori care au murit în timpul proiectelor.

Related posts

33 de titluri noi de manuale au ajuns în școli

AlbasatTV, Nisporeni

Va fi creat Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor

AlbasatTV, Nisporeni

Aproape 13 mii de elevi au fost admiși la liceu în anul curent de studii

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment