ALBASAT
Societate

Tinerii comunică cu persoanele în etate și se susțin reciproc în timpul pandemiei

Aproape 200 de persoane în etate, din diferite localități ale țării, care locuiesc singure, au fost contactate telefonic, pe parcursul lunii mai, de către 15 tineri voluntari. Aceștia le-au oferit suport emoțional în perioada de izolare socială. După ce au fost instruiți de experți calificați în domeniu, psihologi și medici, tinerii au purtat conversații telefonice cu persoanele cu vârsta de peste 65 de ani din raioanele Sângerei, Telenești, Rezina și Șoldănești, iar unii dintre ei chiar i-au vizitat, respectând măsurile de siguranță, transmite IPN.

În acest mod, Fondul ONU pentru Populație, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și-a propus să susțină dialogul dintre generații și să dezvolte coeziunea socială în contextul pandemiei COVID-19.

„Persoanele în etate sunt printre cele mai afectate de izolarea socială în contextul COVID-19, iar tinerii, inclusiv prin intermediul tehnologiilor informaționale, pot veni în sprijinul lor. La UNFPA depunem eforturi împreună cu partenerii din guvern și societatea civilă să dezvoltăm dialogul dintre generații pentru a asigura că demnitatea și drepturile persoanelor în etate sunt protejate, iar potențialul lor este valorificat pe deplin”, a spus Natalia Plugaru, reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova, citată într-un comunicat de presă.

„Persoanele în etate se confruntă cu o lipsă de comunicare, iar prin astfel de inițiative se produce schimbul de experiență între generații, se educă toleranța și se combate discriminarea în bază de vârstă”, a specificat Aliona Crețu, reprezentant al MSMPS.

Tinerii voluntari au explicat persoanelor în etate cum să se protejeze de noul tip de coronavirus și au stabilit un dialog cu acestea, susținând că vor să continue comunicarea cu persoanele pe care le-au telefonat și să le viziteze atunci când situația o va permite. „Am râs împreună cu ei, am plâns când îmi spuneau despre rudele lor care au emigrat din țară și, de multe ori, în loc să-i încurajez eu pe ei, se întâmpla invers, mă încurajau ei pe mine. Cred că trebuie să continuăm aceste activități pentru că persoanele în vârstă au nevoie de noi, tinerii, iar noi avem ce învăța de la ei”, consideră Maria Negru, voluntară implicată în activitățile UNFPA.

Pentru Nifolina Ganea, care are 70 de ani și locuiește singură, lipsa de comunicare e greu de suportat. „Lumea s-a schimbat. Înainte  aveau  mai multă grijă unii față de alții, acum, am rămas puțini și fiecare se gândește la sine. Suntem mai egoiști, mai invidioși”, spune femeia. „E greu să trăiești singură și să n-ai cu cine schimba o vorbă. Țin televizorul sau radioul pornit ca să nu-mi pară casa așa goală”, mărturisește Maria Roșca, o altă beneficiară a inițiativei UNFPA.

„Sper că această criză și efectele îngrozitoare pe care le are asupra multor persoane în etate vor deveni un punct de cotitură în modul în care privim și tratăm persoanele în etate în societate”, a declarat recent într-un editorial Alanna Armitage, directoarea Biroului regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau peste jumătate de milion de persoane cu vârsta peste 60 de ani şi mai mult, ceea ce constituie a cincea parte din numărul total al populației. Rata sărăciei în rândul persoanelor în etate este de 10,1% față de populația generală: 9,6%.

Anterior, ca parte a aceleiași inițiative desfășurată de UNFPA Moldova și MSMPS, persoanele în vârstă au primit pachete cu produse igienice și alimentare de primă necesitate, dar și materiale informaționale cu privire la măsurile de protecție împotriva la COVID-19.

Related posts

Cursul valutar oficial la 07.06.2022

Albasat

Directorul Regiei Autosalubritate, suspendat din funcție

Albasat

Șapte goluri care ar trebui abordate de Legea cu privire la promovarea surselor de energie regenerabilă

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment