ALBASAT
Societate

Tinerii din Moldova consideră că au puține oportunități de angajare acasă, sondaj

40% dintre tinerii din Moldova, respondenți ai sondajului „Prioritățile de viitor ale tinerilor” (lansat de Organizația Națiunilor Unite prin intermediul platformei U-Report Moldova UNICEF), își doresc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate. Printre problemele acute menționate de tineri se regăsește calitatea educației – 27 %, oportunitățile pentru implicare civică – 13% și discriminarea – 12%. Fiecare a 3-a persoană a menționat necesitatea programelor școlare de dezvoltare în cadrul instituțiilor de învățământ, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Organizației Națiunilor Unite, sondajul mai arată că, tinerii și copii din Republica Moldova cred că sistemul educațional din țară, fie nu asigură abilități pentru viitor – 38%, fie nu au știut să-i ofere un calificativ – 21%. Printre obiectele noi pe care copiii le-ar dori incluse în programul școlar sunt: educația antreprenorială (44%), tehnologia informațională și informatica (22%) și matematica aplicată sau științele (11%).

Dificultățile financiare sunt o preocupare persistentă în rândul tinerilor. Semnificativ este faptul că unul din cinci (21%) respondenți consideră că reducerea sărăciei și a inegalităților trebuie să devină domeniul prioritar al Guvernului pentru următorii cinci ani. Câte 15% pledează pentru educație și asistență medicală. Totodată, fiecare al cincilea respondent crede că oamenii care trăiesc în sărăcie și cei cu nevoie speciale se confruntă mai des cu discriminarea. Câte 13 % dintre respondenți clasează pe primul loc în topul discriminării – populația romă și persoanele LGBTIQ+.

Conform rezultatelor sondajului doar 13 % dintre tineri sunt deseori implicați în deciziile care le influențează viitorul în propria comunitate, la polul celălalt fiind alți 36% care spun că nu sunt incluși în procesul decizional. În același timp, doar 29% dintre tineri fac parte din organizații de voluntariat, dintre care 49% sunt din domeniul tineretului, 19 % ce țin de mediul înconjurător și 9% de emanciparea femeilor și egalitatea de gen. Totuși, 43% dintre tinerii neimplicați spun că și-ar dori să facă stagii sau voluntariat.

Sugestiile tinerilor vor fi analizate și luate în considerare în procesul de elaborare a noului cadru de cooperare pentru dezvoltare durabilă dintre ONU și Guvernul Republicii Moldova.

Sondajul a fost realizat la inițiativa Organizației Națiunilor Unite în Moldova, cu susținerea UNICEF, pe 18 august curent, și cuprinde opinia a 2 279 de persoane cu vârste cuprinse între 11 și 35+, dintre care 32% de sex masculin și 68% de sex feminin.

Related posts

Ambasadorului Poloniei i-a fost conferită diploma Doctor Honoris Causa a USM

Albasat

Procurorul municipiului Chișinău a demisionat

Albasat

Mașinile de mare tonaj nu pot circula pe străzile din Chișinău în zilele cu peste 30˚C

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment