Tinerilor LGBT+ le este frică să le dezvăluie părinților orientarea lor sexuală. Din cauza neacceptării, ei sunt nevoiți să-și ascundă prietenii și să trăiască o viață dublă. Mai mulți adolescenți și-au întrerupt relația cu părinții odată ce au atins majoratul sau planifică să o întrerupă după ce vor absolvi școala și vor deveni independenți financiar. Relațiile sunt complicate și în instituțiile de învățământ, unde sunt etichetați, jigniți de colegi și de profesori. Asemenea comportament din partea persoanelor dimprejur le generează tinerilor LGBT stări depresive și gânduri suicidale, arată rezultatele unui studiul care a analizat problemele cu care se confruntă adolescenții LGBT+ din Republica Moldova.
„Este important ca noi să creăm un spațiu sigur de adulți care înțeleg problematica, pentru că dacă copilul LGBT în familie nu poate să-și dezvăluie secretul și nu poate să se simte el însuși, adolescentul are nevoie de sprijin din partea altor adulți”, a pus Leo Zbancă, coordonator de proiect GENDERDOC-M, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Discuțiile trebuie să înceapă în momentul în care copilul înțelege orientarea sa sexuală și identitatea de gen. „Noi nu putem să ne permitem să așteptăm vârsta de majorat ca să vorbim cu copiii despre problemele și durerele lor, fiindcă, din păcate, copiii (LGBT) se stâng din viață și nu ajung pănă la 18 ani dacă nu au un suport de la cei adulți”, a menționat Leo Zbancă.
Anastasia Danilova, director executiv GENDERDOC-M, spune că unele rezultate ale studiului indică motive serioase de îngrijorare în legătură cu securitatea fizică și confortul emoțional al copiilor LGBT. Există părinți care utilizează agresiuniea fizică în raport cu copii lor, iar agresiunea psihică este fenomenul cu care se ciocnesc majoritatea tinerilor LGBT.
„Nici orientarea sexuală, nici identitatea de gen nu poate fi schimbată cu vreo metodă, fie că este vorba despre violență fizică, manipulări emoționale, tratament medicamentos sau rituri religioase. Tot ce puteți face pentru copiii dvs. LGBT este să-i iubiți, să-i acceptați și să fiți alături în perioadele complicate ale vieții lor”, a spus Anastasia Danilova.
Pubertatea este o perioadă dificilă pentru toată lumea, iar pentru tinerii LGBT devine una insuportabilă. Adolescenții LGBT se confruntă cu dublă presiune: vârsta dificilă de adolescent și neacceptarea din partea societății moldovenești. Fiecare cuvânt spus de un adult, fiecare incitare la ură sau un articol discriminatoriu în mass-media și social media afectează tinerii LGBT. „Noi trebuie să ne gândim la ceea ce spunem, trebuie să avem grijă de fiecare copil care trăiește în această țară și nu numai. Trebuie să ne gândim la faptul că tinerii LGBT sunt mai vulnerabili decât semenii lor”, a spus directorul executiv GENDERDOC-M.