ALBASAT
Societate

Toată populația Bucureștiului va fi testată pentru coronavirus. Nelu Tătaru: Vor urma și celelalte orașe

Autoritățile intenționează să testeze pentru coronavirus toată populația Bucureștiului. Informația a fost confirmată pentru Digi24, miercuri seara, de ministrul sănătății, Victor Costache, dar și de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la Antena 3.

Bucureștiul este un proiect-pilot, vor urma și celelalte orașe, scopul este de a verifica amploarea infectării unui oraș, a explicat la Digi24 Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. „Începem de săptămâna viitoare, cu personalul medical, pacienții, apoi vom trece la testarea populației, cu fiecare cartier în parte”, a spus Nelu Tătaru. Mai întâi va fi testată populația în vârstă și persoanele cu risc, a precizat secretarul de stat.

„Este un proiect prin care se urmărește testarea tuturor aglomerărilor urbane. În București este cea mai mare aglomerare urbană și rămâne a fi testată, etapizat, toată populația. S-au mai primit 15 real-time PCR-uri, care vor fi montate, vor fi dotate cu specialiștii de rigoare și se vor face aceste testări etapizat pentru toată populația Bucureștiului, aleas ăca primă aglomerare urbană. Vor urma și celelalte orașe, Bucureștiul fiind oarecum un proiect-pilot în acest moment pentru a putea evalua starea de infectare a unui oraș”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

Cum va fi crescută capacitatea de testare a României

În mod evident, pentru realizarea unui proiect de o asemenea amploare este nevoie de o creștere semnificativă a capacității de testare. În acest moment, există o capacitate de testare în România de 1.500 de teste pe zi, iar premierul Ludovic Orban declara marți că se intenționează să se ajungă în curând la 2.500 de teste pe zi. Nu va fi însă suficient pentru ca testarea întregii populații a Bucureștiului să se petreacă într-un timp rezonabil. Întrebat despre aceasta, Nelu Tătaru a declarat la Digi24: „Capacitatea (de testare – n.r.) se mărește săptămânal, având în vedere că am cerut tuturor spitalelor să-și achiziționeze pe fondurile Ministerului Sănătății acest real-time PCR. Rămâne în această perioadă să fie instruit și personalul, pentru că e nevoie de un personal instruit special pentru aceste testări. Am avut în ultima perioadă și multe donații sau oferte ale oamenilor de afaceri sau comunităților locale, unii chiar au achiziționat real-time PCR și pentru unități mai mici decât spitalele județene, rămâne să avem și personalul necesar pentru aceste real-time PCR-uri”.

„Avem și o serie de aparate de la ANSVSA care vor fi puse în practică. În măsura în care testările se fac pe categorii de populație, pe categorii de contacți și eșalonat, în funcție de acea expunere a fiecăruia, cred că aceste testări etapizate vor avea o perioadă mai scurtă. Vom testa persoanele vârstnice și cu comorbidități, apoi vom trece la restul populației”, a precizat Tătaru.

„În următoarea perioadă, la nivelul grupului de lucru de la Ministerul Sănătății, vom face acea etapizare și grupe de lucru pe categorii de personal medical”, a adăugat secretarul de stat, care a promis detalii în câteva zile.

„Începem cu Bucureștiul și toate aglomerările urbane mari, unde este un risc mare de transmitere, vor fi testate. Noi sperăm ca această capacitate de testare să crească odată cu achiziționarea de mai multe aparate. Am urgentat multe lucruri și la nivel de trecere vamală sau la nivel de achiziții prin ONAC s-au accelerat aceste proceduri”, a explicat Nelu Tătaru de ce este optimist în privința măririi capacității de testare a României.

Related posts

Trei formațiuni politice ar accede în Parlament în cazul unor alegeri, BOP

AlbasatTV, Nisporeni

Integrarea europeană este proiectul generației noastre, opinii

AlbasatTV, Nisporeni

Arest pentru șoferul de tir care a vrut să intre în țară cu 1,5 milioane de euro

Albasat

Leave a Comment