Optimismul privind oprirea pandemiei a primit o lovitură puternică prin apariţia noii tulpini Delta. Experţii susţin că noile mutaţii ale virusului l-ar putea face şi mai puternic. Copiii între 5 și 12 ani şi adulţii sub 50 de ani au un risc de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta.
O preocupare majoră în acest moment este varianta Delta, o tulpină de virus SARS-CoV-2 extrem de contagioasă (şi posibil mai severă), care a fost identificată pentru prima dată în India, în decembrie. Apoi, a străbătut rapid ţara respectivă şi a ajuns în Marea Britanie, ceea ce a dus la creşterea numărului de infecţii şi decese în Regat. Primul caz Delta din Statele Unite a fost diagnosticat acum câteva luni (în martie), iar acum cazurile se înmulţesc rapid acolo.
Dr. Inci Yildirim, medic specialist la Yale Medicine în boli infecţioase pediatrice şi vaccinolog, nu este surprins de ceea ce se întâmplă: „Toţi viruşii evoluează în timp şi suferă modificări pe măsură ce se răspândesc şi se reproduc”.
Dar un lucru cert la Delta este că se răspândeşte iute, spune F. Perry Wilson, MD, medic epidemiolog Yale Medicine: „Delta va accelera cu siguranţă pandemia”.
Din ceea ce ştim până acum, persoanele care sunt vaccinate împotriva coronavirusului par a fi protejate față de Delta, dar oricine nu este vaccinat şi nu respectă măsurile restrictive preventive este expus riscului de infectare cu noua variantă, spun medicii, citați de sciencetimes.com.
Delta, mai contagioasă decât celelalte tulpini de virus
Delta are indicativul B.1.617.2, fiind o mutaţie SARS-CoV-2 care a apărut iniţial în India. Primul caz Delta a fost identificat în decembrie 2020, iar tulpina s-a răspândit rapid, devenind în curând tulpina dominantă a virusului atât în India, cât şi în Marea Britanie.
Spre sfârşitul lunii iunie, Delta a reprezentat deja mai mult de 20% din cazuri în SUA, potrivit estimărilor Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Acest număr creşte rapid, iar OMS spune că tulpina va deveni în curând varianta dominantă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a numit această versiune a virusului „cea mai rapidă”.
Persoanele care nu au fost vaccinate împotriva COVID-19 sunt cele mai expuse riscului. În SUA, există un număr disproporţionat de persoane nevaccinate în statele sudice. Copiii şi tinerii reprezintă, de asemenea, o preocupare.
„Un studiu recent din Regatul Unit a arătat că copiii şi adulţii sub 50 de ani au o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta”, spune dr. Yildirim. Şi, până în prezent, nu a fost aprobat niciun vaccin pentru copiii de la 5 la 12 ani, în SUA.
Concluzia studiului este că importantă este vaccinarea.
- Cursul valutar oficial la 09.10.2024
- Piața serviciilor de eficiență energetică a clădirilor poate atrage investiții de un miliard de euro, ministru
- În septembrie s-au consumat mai puține gaze decât acum un an
- Lista secțiilor de votare în România care vor fi deschise la alegerile prezidenţiale şi referendum
- Cursul valutar oficial la 08.10.2024