Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede trei formațiuni politice: Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, pentru care ar vota 27,9% din alegători, Partidul Acțiune și Solidaritate, cu 27,2% voturi, și Partidul politic Șor, cu 12,1%. Alte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral. Constatările se conțin într-un sondaj realizat de compania de cercetare sociologică [imas].
„Este primul sondaj realizat de [imas] în care ordinea intențiilor de vot se schimbă. De data aceasta pe locul întâi avem Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. E drept că la o diferență foarte mică, nesemnificativă. În principiu ar putea fi și egalitate sau, dat fiind faptul marja de eroare, și PAS ar putea fi în față. Dar important aici sunt trendurile. Vedem cum evoluează și Partidul Șor, care ajunge la 12,1% intenții nete de vot”, a declarat Doru Petruți, director general [imas], într-o conferință de presă la IPN.
Doru Petruți a menționat că interesul pentru alegerile parlamentare anticipate începe să crească. „Avem aproape 40% care spun că ar fi interesate. În momentul acesta, 38% știu cu cine vor vota. 23% sunt mai degrabă hotărâți, în timp ce undeva spre 40% își caută încă o opțiune sau au anumite rețineri”, a notat Doru Petruți. Din numărul respondenților care au o opțiune de vot, 36,1% ar vota cu BCS, 35,2% ar vota cu PAS, iar 15,7% ar vota cu PPȘ.
Respondenții sondajului au fost rugați să dea note de la 1 la 10 unei liste de politicieni. Cu note de la 7 la 10, cumulate, pe primul loc iese primarul capitalei, Ion Ceban. Pe locul doi este fostul președinte, socialistul Igor Dodon, iar pe locul trei este fostul președinte, comunistul Vladimir Voronin. Pe locul patru este liderul Partidului politic Șor, Ilan Șor, cu o creștere, mai ales în zona de nord, fapt influențat în opinia lui Doru Petruți de alegerile de la Bălți. Președintele Maia Sandu s-a situat în acest clasament pe locul cinci, înregistrând un trend descendent comparativ cu cercetările anterioare.
La capitolul social-economic, Doru Petruți a declarat că situația se înrăutățește. Peste 70% din respondenți au spus că direcția pe care se îndreaptă țara este una greșită. „Gradul de nemulțumire legat de modul în care oamenii trăiesc crește destul de mult și ajungem la aproape 60% care se declară deloc sau nu prea mulțumiți. Comparațiile cu anul precedent arată tot mai rău. Avem 55% oameni care, atunci când fac comparație cu anul trecut, chiar dacă a fost un an de pandemie, consideră că acum viața lor e mai proastă sau e ceva mai proastă. Nivelul de optimism scade considerabil. Avem unul din patru respondenți care se declară optimist în ceea ce privește modul în care va trăi peste un an. Însă mult mai prost și ceva mai prost avem un procent record – 48% persoane pesimiste”, a notat directorul companiei.
De asemenea, respondenții au fost întrebați ce ar alege între Uniunea Europeană și Uniunea Economică Eurasiatică. Cei mai mulți – 46% – au optat pentru Uniunea Europeană, iar 39% au optat pentru Uniunea Economică Eurasiatică. 15 din intervievați nu știu sau nu au răspuns.
Sondajul a fost realizat în perioada 24 ianuarie-14 februarie, pe un eșantion de 1 123 de respondenți. Chestionarele au fost realizate față în față, atât în limba română, cât și în limba rusă. Eroarea maximă de eșantionare este de ±3%.