Un caz de rabie a fost depistat la o bovină din oraşul Nisporeni. Specialiştii Agenţiei Naţionalepentru Siguranţa Alimentelor au fost alertaţi de către stăpâna animalului, după ce aceasta a observat că vita, care era ţinută pe un şes, a devenit agresivă. În urma anchetei epizootice, s-a constatat că bovina a contactat boala de la o vulpe infectată cu rabie sau de la un câine vagabond.

PRIN TELEFON: ION BASOC, INSPECTOR PRINCIPAL DIN CADRUL DIRECŢIEI SUPRAVEGHERE SANITAR-VETERINARĂ: „Dna Daria Axente s-a adresat la Direcţie că are o suspiciune la o bovină că este agresivă. Deplasându-se la faţa locului, inspectorii din cadrul Direcţiei au observat semne ce prezintă rabie. A doua zi animalul a  decedat. S-au prelevat probe din encefal şi s–au expediat la Chişinău la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, unde a venit rezultatul pozitiv de rabie.

Bovina a fost îngropată, iar fiul stăpânei care avea grijă de vită urmează să fie vaccinat contra rabiei.

  ION BASOC, INSPECTOR PRINCIPAL DIN CADRUL DIRECŢIEI SUPRAVEGHERE SANITAR-VETERINARĂ:„S-au luat toate măsurile necesare. S-au vaccinat toate animalele din împrejurimi, din raza unde se afla animalul. S-au dat note informative la Centrul de Sănătate Publică pentru ca cetăţeanul care a intrat în contact cu bovina, fiul dnei Daria Axente să fie vaccinat contra rabiei.”

De la începutul anului, în oraşul Nisporeni au fost înregistrate 4 cazuri de rabie la bovine şi unul la un dihore.Rabia sau turbarea este o boală infecţioasă, întâlnită la toate speciile de animale, care poate fi transmisibilă la om, caracterizată prin manifestări nervoase şi agresivitate urmate de paralizii şi moarte. În acest an, un băiețel de 11 ani, dintr-o suburbie a municipiului Chișinău a decedat după ce a fost muşcat de un câine turbat.