ALBASAT
Nisporeni Societate

Un fruct, în schimbul unei ţigări? Poliţiştii din Nisporeni le-au propus fumătorilor să accepte provocarea: Cum au reacţionat oamenii

De „Ziua Mondială fără Tutun”, marcată în data de 31 mai, fumătorii din Nisporeni au fost îndemnaţi să schimbe o ţigară pe un fruct. Organizatorii acestei acţiuni au fost angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni, care au încercat să convingă oamenii să înceapă un mod mai sănătos de viață și să renunțe la fumat. Cum au reacţionat fumătorii din Nisporeni la provocarea poliţiştilor, vedeţi în reportajul ce urmează!

 „Dacă noi o să vă propunem un fruct, dvs o să ne daţi o ţigară?

Vă dau un fruct, dar dvs puneţi în coşul nostru o ţigară.

Noi vă oferim un fruct şi vă sfătuim să duceţi un mod sănătos de viaţă. Vă mulţumim! Toate ţigările, la urmă vor fi nimicite.”

Pentru a motiva fumătorii să renunţe la acest viciu, poliţiştii alături de câţiva tineri au oferit fiecăruia câte un măr, banană sau portocală în schimbul unei țigări. Astfel, cetățenii au fost invitați să pună produsul de tutun într-un coş, după care primeau fructul sănătos.

 “- Dvs ne daţi o ţigară, iar noi vă dăm un fruct. Sunteţi de acord?

Am văzut că fumaţi.

–         Ultima ţigară am fumat-o.

–         Aveţi pachetul?

–         Nu.

–         Aţi aruncat şi pachetul?

–         Da.

–         Noi, totuşi o să vă dăm un fruct. Eu sper că dvs  să renunţaţi la acest viciu.” 

Mai mulți fumători din Nisporeni s-au arătat dornici de a arunca câte o țigară și a primi un fruct. Unii dintre ei spun că ar renunța la câte o țigară în fiecare zi dacă ar primi ceva dulce  în schimb.

 “O puneţi în coşul de la colega mea.  Noi vă oferim un fruct ca să duceţi un mod sănătos de viaţă.  Dle Nicolae, încercaţi să renunţaţi la tutun! Noi vă dorim multă sănătate. Vă oferim şi un balon. Să citiţi ce scrie aici!

  • Fără tutun scrie.
  • Numai bine.”

Angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni i-au încurajat pe fumători  prin această acţiune ca să ducă un mod de viaţă sănătos. De asemenea, ei le-au vorbit despre efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii.

 OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI:  „Ziua de 31 mai este declarată în toată lumea Ziua fără tutun. De către angajaţii IP Nisporeni sunt desfăşurate activităţi de sensibilizare  şi informare a comunităţii, care au drept scop informarea  comunităţii, de a conştientiza cât de negativ este impactul consumului de produse de tutun şi al expunerii la fumul de ţigară asupra sănătăţii acestora.  Potrivit statisticilor cele mai multe persoane încep să fumeze, cu părere de rău, de la o vârstă foarte fragedă. Practic jumătate din numărul de fumători încep acest viciu până la vârsta de 14 ani, iar 90 % din numărul fumătorilor încep a fuma  până la vârsta de 19 ani.”

Trecătorii au apreciat această acţiune, organizată cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun.

 „Să nu vedem în viaţa vieţii fumători. Fumatul ucide.Noi suntem în vârstă, dar avem nepoţei, iar fumul acesta îi ucide. Dacă ar fi interzis tutunul acesta, eu cred că nu ar fuma nimeni.  Noi susţinem campania asta, cu mâinile în sus, toţi.”

 „E bun ca să-i îndemne pe toţi să nu fumeze. Este un lucru bun, care nu fumează.Nu-i poţi interzice, dacă el vrea să fumeze, cât nu i-ar interzice, el oricum va fuma. Asta cred că e educaţia din familie, din tradiţia lor.”

„Nu fumez de mulţi ani. Eu dacă nu fumez nici nu mă interesez de aceştia care fumează.” 

„Eu am o părere foarte bună. Dacă vom duce un mod sănătos de viaţă, vom putea activa cât mai mult, în comun cu toţi. Să avem o ţară sănătoasă, un tineret sănătos.” 

De asemenea, oamenii au fost informaţi că este interzis să fumeze în spaţiile publice. În caz contrar, riscă să fie amendaţi.

„Vrem să vă aducem la cunoştinţă că fumatul în locurile publice este interzis, în parcuri, pe teritoriul spitalelor, în terenurile de joacă, iar amenda este în jur la 3 mii de lei.” 

 OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “Adiţional celor spuse, angajaţii  IP Nisporeni monitorizează şi continuă monitorizarea încălcărilor admise de către fumători în spaţiile publice. Permanent sunt desfăşurate razii, care au ca scop contracararea acestui fenomen, depistarea şi atragerea la răspundere contravenţională a persoanelor care admit consumul de tutun în locurile publice, precum ar fi: sub acoperişul staţiilor de aşteptare a transportului public, pe teritoriul gărilor, spitalelor, în parcuri, în raza de 10 metri de la intrările deschise în spaţiile publice şi altele. Pe perioada a 4 luni ale anului 2020, de către angajaţii IP Nisporeni au fost înregistrate şi documentate 41 de contravenţii conform art.91.1 al Codului Contravenţional al R. Moldova.”

„Ziua Mondială fără Tutun” a fost sărbătorită prima dată pe 31 mai 1988.

Potrivit unui studiu,  în R. Moldova, un fumător consumă în mediu aproape 18 țigări pe zi. Datele Ministerului Sănătăţii arată că, aproximativ patru mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor provocate de consumul de tutun.

În  ţara noastră, 16,3% din adolescenții de 13-15 ani sunt fumători activi și circa 10% din ei consumă alte tipuri de produse din tutun decât țigaretele obișnuite. Mai mult de un sfert dintre aceștia sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.

Fumatul reprezintă principala cauză a cancerului pulmonar și este responsabil pentru mai mult de 2/3 din decesele prin acest tip de cancer, la nivel global.

 

 

Related posts

Parlamentul condamnă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

AlbasatTV, Nisporeni

50 de mii de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru înlocuirea electrocasnicilor uzate

AlbasatTV, Nisporeni

Guvernul a aprobat comanda de stat pentru universități

Albasat

Leave a Comment