Un sat italian din secolul al 12-lea, scufundat sub apă de mai bine de 25 de ani, ar putea vedea în curând lumina zilei, relatează CNN.
Satul Fabbriche di Careggine, din Toscana, a fost inundat în 1946, când a fost construită o hidrocentrală pe lacul Vagli. Nu a mai fost văzut văzut din 1994, când barajul hidrocentralei a fost golit ultima dată.
Locuitorii satului au fost mutați într-un oraș de pe malul lacului, Vagli di Sotto. Scufundate sub 34 de milioane de metri cubi de apă, structurile încă intacte ale satului abandonat – inclusiv case de piatră, un pod, un cimitir și Biserica San Teodoro – nu apar decât atunci când barajul este golit pentru întreținere.
Potrivit oficialilor locali din domeniul turismului, acest lucru s-a întâmplat doar de patru ori de la inundarea satului-fantomă: în 1958, 1974, 1983 și 1994.
Politicienii locali încearcă de mult timp să obțină golirea lacului de acumulare, pentru a readuce la lumină satul.
Ziarul italian La Repubblica relata în 2015 că Mario Puglia, fost primar al orașului Vagli di Sotto, a cerut să fie drenată apa din lac, pentru a transforma satul în obiectiv turistic.
Acum, la 26 de ani după ce ruinele satului au fost văzute ultima dată, au apărut informații că lacul ar putea fi drenat din nou, anul viitor.
Într-o postare pe Facebook, Lorenza Giorgi, fiica fostului primar al localității Ilio Domenico Giorgi, a scris că lacul, care în prezent funcționează ca rezervă de apă în caz de incendiu, ar putea fi drenat anul viitor.
Ultima dată când lacul a fost golit, în 1994, peste un milion de oameni au venit să viziteze locul, a scris ea.