ALBASAT
Actualitate Societate

Valoarea depozitelor bancare a crescut cu 22% în 2023

Valoarea depozitelor bancare a atins la sfârșitul anului trecut suma de 113 396,6 milioane de lei, în creștere cu peste 22% comparativ cu situația de la sfârșitul anului 2022. Majoritatea depozitelor erau în monedă națională (63,4 %). Informațiile au fost comunicate astăzi de Nadejda Cornețel, președinta Consiliului de administrație al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, în plenul Parlamentului, transmite IPN.

Situația financiară a sectorului bancar în anul 2023 a fost caracterizată prin creșterea activelor, creditelor, ratei fondurilor proprii, depozitelor persoanelor fizice și ale celor juridice.

Depozitele garantate la sfârșitul anului 2023 se ridicau la 29 509,0 milioane de lei, înregistrând o creștere de 58 % pe parcursul anului de raportare. Acest lucru se datorează creșterii semnificative a nivelului de acoperire, dar și revizuirii criteriilor de eligibilitate a unor categorii de deponenți.

Anul 2023 a adus schimbări majore ale cadrului normativ ce reglementează activitatea de garantare a depozitelor bancare în Republica Moldova. Aceste schimbări au însemnat alinierea la prevederile cadrului normativ european și la cele mai bune practici internaționale în domeniu. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi cu privire la garantarea depozitelor în bănci, a fost instituit un nou nivel de acoperire în mărime de 100 000 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2025, nivelul de acoperire va fi majorat la 200 000 de lei, a precizat Nadejda Cornețel.

În hotărârea adoptată, Parlamentul a recomandat Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar să asigure elaborarea cadrului normativ secundar aferent schemei de garantare a depozitelor bancare, evaluarea constantă a performanțelor schemei de garantare pentru menținerea încrederii populației și creșterea gradului de educație financiară a populației.

Related posts

Riscul de infecție cu SARS-CoV-2 prin ochi este mai mare decât în cazul altor coronavirusuri

Albasat

Igor Dodon crede că moțiunea de cenzură nu va trece

Albasat

Protestele față de invadarea Ucrainei continuă în Rusia. Au fost arestați peste 4.000 de manifestanți

Albasat

Leave a Comment