Portal de știri
Societate

(video/foto) Viaţa artistică a pictoriţei, CEZARA KOLESNIK

Şi-a găsit refugiul artistic de mai bine de cinci ani în afara ţării. Vorbim despre pictoriţa moldoveancă, Cezara Kolesnik, care şi-a creat un drum propriu în artă în inima Europei, oraşulBruxelles, din Belgia.

Picturile Cezarei Kolesnik sunt complexe şi pline de culoare. Cele mai multe dintre lucrările sale sunt dedicate copilăriei, pentru că, spune basarabeanca că în fiecare dintre noi există “copilul interior”, pe care trebuie să-l iubim. Nuanţele folosite în picturi transmit diferite stări şi emoţii, trăite de artistă.

 CEZARA KOLESNIK, PICTORIŢĂ: Eu tot timpul am pictat şi am desenat.  Profesia asta e o chestie foarte complicată şi cere o anumită maturitate alegerea şi asumarea profesiei.  Eu de foarte tânără ştiam că vreau să plec din Moldova ca să-mi fac viaţa în altă parte, ca să acumulez altă experienţă şi alte studii. Pentru mine era importantă confruntarea cu lumea exterioară. Marea majoritate a tablourilor sunt legate de copilărie şi de Moldova. Sunt talouri experimentale, cu pigmenţi albaştri, pigmenţi galbeni. Asta e ultima perioadă mai liberă.”

În lucrările sale predomină şi abstractul, care oferă noi semnificaţii tablourilor.

CEZARA KOLESNIK, PICTORIŢĂ: “Pictura abstractă dă mai multe posibilităţi de intepretare. Pictura figurativă îi pune un subiect şi tu nu prea ai, ca spectator nu prea ai unde să navighezi. În schimb, pictura abstractă, îţi închipui ce doreşti.

Cezara pictează în tehnica culorilor în ulei, dar și în cea clasică. Iar mai nou, artista a început să foloseacă tehnica pigmenţilor. Aceasta menţine pe o perioadă îndelungată de timp, culorile din picturi.

CEZARA KOLESNIK, PICTORIŢĂ:“Astea sunt tablourile albastre, realizte cu pigmenţi. E o tehnică de autor. Am lucrat mai mult de un an la ea ca să găsesc nişte soluţii convenabile pentru mine, am în vedere, estetic şi tehnic şi am ajuns în zona asta. E o zonă foarte neclară, dar mie îmi place, fiindcă nu are un sfârşit clar, este o serie care se va răspândi.” 

Fiind departe de casă, pictoriţa duce dorul meleagurilor natale. Acest fapto inspiră în realizarea lucrărilor sale. Pictoriţa are un atelier în oraşul Bruxelles, unde organizează cursuri de pictură pentru copii, dar şi pentru adulți. În cadrul lecţiilor sale, artista îi învaţă nu numai de pictură şi desen, dar şi cumsă privească lumea cu ochi de artist. La realizarea unui tablou, artista poate săpicteze și câteva luni.

 CEZARA KOLESNIK, PICTORIŢĂ: „O lucrare are două momente de creare: creare interioară, în sufletul artistului, în spiritul lui şi crearea materială, fizică, materializare acestei idei. Procesul creativ interior e foarte greu să-l defineşti. Tehnic e mai uşor, câteva zile, săptămâni.

– În Basarabia cât de des mergeţi? – În ultimul timp la fiecare două luni jumătate merg.”

Cezara Kolesnik a organizat expoziţii personale în mai multe ţări, între care:Bulgaria, Turcia, Belgia, Luxemburg și România. Pictoriţa şi-a creat un magazin online, unde îşi vinde tablourile. Ea se arată coplelită când vorbeşte despre prima sa expoziţie, pe care a vernisat-o la Cişinău, când avea 18 ani. Pictoriţa Cezara Kolesnik s-a născut la 4 septembrie 1980 în orăşelul Corneşti, din mun. Ungheni. Ea a absolvit Colegiul de Artă Alexandru Plămădeală din Chişinău, după care şi-a continuat studiile la Universitatea Sorbona din Franţa. A locuit mai mulţi ani la Paris,după care s-a stabilit cu traiul la Bruxelles.

Related posts

Oleg Reabciuk, ales al doilea an consecutiv fotbalistul anului

Albasat

Asociația „Motivație”: Accesibilitatea instituțiilor publice, o problemă majoră pentru Republica Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

PSRM condamnă manifestările veteranilor războiului de pe Nistru din 16 și 19 iulie

Albasat