Chiciura și frigul au pus stăpânire pentru Moldova. Chiar și așa, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu, spune că, deocamdată, situația nu poate fi catalogată drept una catastrofală, cel puțin, până la evaluarea gradului de afectare a culturilor agricole.
„În cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost formată o comisie de monitorizare și evaluare a gradului de afectare a culturilor agricole. Este o situație care nu poate fi catalogată catastrofală”, spune Iurie Ușurelu.
Totuși, cele mai afectate sunt culturile sâmburoase.
„Cei mai afectați sunt cireșii, vișinii, caișii, vișinii și prunii. Despre consecințele condițiilor meteo asupra celorlalte culturi agricole vom putea vorbi după trecerea ciclonului”, a adăugat Ușurelu.
De menționat este că în această noapte şi dimineaţă a nins masiv în Capitală şi în cea mai mare parte a ţării. Iar Codul Galben de precipitații puternice sub formă de ploi și lapoviță este valabil până vineri, 21 aprilie. Totodată, până în data de 24 aprilie este valabil Codul Galben de înghețuri la suprafața solului.
Îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%.
Un pericol deosebit pentru viţa de vie prezintă îngheţurile tardive de primăvară după desfacerea mugurilor. Probabilitatea acestor îngheţuri pe teritoriul republicii constituie 10 – 30% ani, scrie mold-street.com.
Îngheţurile tardive de primăvară sunt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură şi cele legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor.
Plantele abia răsărite a culturilor cerealiere de primăvară sunt foarte rezistente la îngheţ şi suportă scăderea temperaturii până la 7 – 9°C frig.
Culturile legumicole – ca tomatele, ardeii, vinetele şi altele sunt cele mai pretenţioase faţă de căldură. Îngheţurile cu intensitatea de 0 – 1°C frig duc la pieirea lor. Tutunul este foarte vulnerabil la îngheţ primăvara după răsădirea lui în sol. Îngheţurile cu intensitatea 0 – 1°C frig pot provoca pieirea totală a plantelor.
În tabelele 1 şi 2 sunt prezentate valorile temperaturilor(°C) înregistrate la nivelul de aflare a plantelor, care produc vătămarea lor.