În orasul Nisporeni din 2017 până în prezent, s-au înregistrat 176 de cazuri de violență în familie. Iar cifra poartă o tristă realitate: numărul victimelor este mult mai mare, având în vedere că doar o mică parte dintre femei apelează la ajutorul autorităților, în general doar când situația este extrem de gravă sau de periculoasă.
Angela este una dintre victimele violenţei fizice. După cum spune chiar ea, “Am fost căsătorită, la început a fost totul bine pană când au apărut prietenii în viaţa lui şi din când în când a început să servească… şi de aici au început certurile şi bătăile în familie. Am apelat la inspectoratul de poliţie şi poliţistul de sector Anatolie Dobroviceanu mi-a explicat că exista protecţie pentru victimele violenţei în familie şi eu am acceptat. Începând cu 25 decembrie respectă ordonanța de protecție, nu îmi face probleme, nu vine acasă, nici de sunat nu sună. Poliţistul vine şi chiar îi mulţumesc deoarece are grijă de persoanele care devin victime ale violenţei în familie.”
Maria, o altă victimă a violenţei în familie, deşi pare să fie mulţumită că a obţinut un ordin de restricţie pentru bărbatul agresiv totuşi sentimentele ce i-au rămas în suflet sunt de nedescris. Iată de ce, spune ea, nicio femeie nu trebuie să tolereze asemenea fapte, “Am fost căsătorită cu un bărbat din Nisporeni şi am locuit la mama mea. Soţul meu, consuma băuturi alcoolice şi devenea foarte violent, mă înjura pe mine şi pe copii, avea un comportament agresiv, nu contribuia la întreţinerea familiei, făcea diferite lucruri urâte. Nu mai ştiam ce să mai fac şi am hotărât să mă adresez la poliţistul de sector, dânsul mi-a dat un sfat, să fac ordonanţă de protecţie. Am făcut ordonanţă de protecţie şi 90 de zile i-a fost interizs ca să se mai apropie de casă. Acum e foarte bine, sunt foarte liniştită, copii sunt foarte liniştiţi, mă odihnesc bine şi nici nu am cuvinte., , spune îndurerată Maria.
Începând cu data de 16 martie 2017, pentru prima dată în Republica Moldova a fost pus în aplicare ordinul de restricție de urgență, ce presupune o măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie. Această metodă este aplicată doar de poliție ca urmare a evaluării riscurilor în baza completării unui chestionar. Astfel, polițiștii reacționeaza imediat la apelul persoanei supuse violenței și înlătura agresorul din familie, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată sau cererea obligatorie a victimei.
”Poliţistul imediat la faţa locului îi interzice agresorului prin ordinul de restricţie să mai viziteze domiciliul, i se acordă posibilitatea de a-şi lua lucrurile de uz personal şi ulterior să părăsească domiciliul. Se impun anumite interdicţii, de a nu contacta cu victima, se interzice să posede cheile de la domiciliu, agresorul este nevoit să pleace şi nu ia contact cu familia în decurs de 10 zile.” , a menționat Gheorghe Bargan, şeful secţiei securitate publica al Inspectoratului de Poliție din Nisporeni. Ordinul de restricție de urgență este valabil 10 zile, timp în care agresorul nu are voie să intre în contact cu victima. După expirarea acestui termen, poliția va decide cum va fi pedepsit agresorul – fie prin procedură contravențională sau penală, fie va fi aplicată ordonanța de protecție a victimelor ce poate depăși 90 de zile.
Pentru încălcarea ordinului de restricție de urgență agresorul riscă să fie sancționat sau constrâns juridic și supus arestului contravențional de la 3 până la 10 zile sau poate primi amendă de la 3.000 până la 4.500 de lei. Pentru încălcarea ordonanței de protecție legiuitorul prevede muncă în folosul comunității de la 160 până la 200 ore, respectiv închisoare până la 3 ani.
Pe parcursul anului 2017 în adresa inspectoratelor de poliție din Nisporeni au parvenit 176 de adresări ce vizează conflictele în cadrul relațiilor familiale. În vederea asigurării protecției victimelor violenței în familie, pe parcursul anului 2017 au fost emise 50 ordonanțe de protecție.
1 comment
Ne informaţi – au parvenit 176 adresări ce viziază conflictele în cadrul relaţiilor familiale, emise fiind doar 50 ordonanţe de protesţie – ordine de restricţie de urgenţă., În ce mod a fost asigurată protecţia reală pentru altele 126 persoane/victime care au apelat la poliţie ??? Recomand tuturor să consulte jurisprudenţa CtEDO în acest domeniu, inclusiv cauzele contra Moldovei, şi să acţionăm în mod pro-activ în aşa mod ca TOATE victimele să fie real protejate şi agrsorii sancţionaţi.