ALBASAT
Actualitate Societate

Zece ani de liber în UE pentru Moldova!

Ieri, 28 aprilie, s-au împlinit zece ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Pe parcursul acestor 10 ani, spațiul Schengen a fost vizitat fără viză de 2 156 882 cetățeni ai Republicii Moldova, care au efectuat 31 248 082 călătorii, adică în medie peste 15 călătorii per persoană în decurs de 10 ani. Totodată, moldovenii au economisit minimum 270 milioane de euro, pe care ar fi trebuit să-i cheltuie în legătură cu vizele, citează IPN o postare comună a IPRE și IPIS pe Facebook.

Și mesajul viceprim-ministrei pentr„ integrare europeană Cristina Gherasimov, transmis cu această ocazie, este plin de optimism: „În Moldova a crescut o generație care nu mai știe ce înseamnă „viză în UE”. Iar acest fapt a adus beneficii enorme pentru țara și cetățenii noștri. Familii reîntregite, șansa de a studia în universități europene și a realiza proiecte comune, mai mulți prieteni și mai multe schimburi comerciale și, pur și simplu, posibilitatea de a descoperi cât de mare, frumoasă și diversă e lumea – toate acestea, datorită libertății de a călători”.

Cu prilejul celor 10 ani de la liberalizarea regimului de vize, președinta Maia Sandu, a menționat că „moldovenii sunt europeni și merită să trăiască liber, să călătorească unde vor, să muncească unde vor, așa ca toți cetățenii europeni. Este esențial să devenim stat membru al UE nu doar ca libera circulație să rămână garantată, ci și pacea, bunăstarea și democrația”.

Iar premierul Dorin Recean a remarcat că din 2014 și până în prezent, au fost efectuate peste 30 de milioane de traversări „pentru revederi cu oameni dragi, mame și tați, frați și surori, pentru afaceri, studii, călătorii și pentru a fi liberi”.

La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu, a punctat că „10 ani de când noi, moldovenii, călătorim liber, călătorim fără vize. Îmi amintesc de acel prim zbor cu avionul „fără vize”, spre Atena – un moment istoric. Acum este important să prețuim această libertate și să vorbim în continuare despre beneficiile de a face parte din marea familie europeană”, a concluzionat șeful legislativului.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, în decursul celor zece ani, Republica Moldova a asigurat continuitatea realizării reformelor și cerințelor care au stat la baza liberalizării regimului de vize, precum și a realizării recomandărilor, elaborate pe parcurs de instituțiile europene de profil. Astfel, posibilitatea de a călători liber în UE este deschisă pentru toți deținătorii pașapoartelor biometrice moldovenești, inclusiv pentru cei cu reședința în regiunea transnistreană.

Related posts

Sfântul Gheorghe a acces în turul doi al Ligii Europa

Albasat

(VIDEO/FOTO) Cei mai buni olari din Moldova s-au adunat la Bâlciul olarilor de la Iurceni

AlbasatTV, Nisporeni

Reprezenta Moldovei nu s-a calificat în finala Eurovision

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment