ALBASAT
Societate

Zece ani de Parteneriat Strategic cu România pentru integrarea europeană a Moldovei

La zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, România subliniază valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european. Și acest fapt fundamentează relația privilegiată dintre România și Republica Moldova, precum și faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană, se spune într-un comunicat de presă al Ambasadei României la Chișinău, citat de IPN.

România evidențiază rezultatele implementării Parteneriatului Strategic în cei zece ani parcurși de la semnarea sa. Printre acestea se numără intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător, România fiind primul stat UE care l-a ratificat, precum și liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova. De asemenea, au fost parcurse etape importante în modernizarea instituțiilor și profesionalizarea administrației publice în acord cu standardele europene; creșterea schimburilor economice și accesului produselor Republicii Moldova pe piețele statelor UE, în primul rând, în România.

Ambasada precizează că marcarea a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic nu reprezintă doar un prilej de satisfacție, ci ar fi trebuit să reprezinte și o oportunitate de a privi cu responsabilitate și pragmatism spre viitor, astfel încât, prin eforturi reînnoite, să fie menținut și consolidat parcursul european al Republicii Moldova. „Din păcate, situația politică actuală de la Chișinău nu încurajează o asemenea abordare. Evoluțiile recente de la Chișinău nu atestă continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării agendei europene și nu conferă garanția unui parcurs european pentru Republica Moldova. În aceste condiții, dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral nu se poate realiza la adevăratul său potențial, pe măsura voinței și capacității României”, se menționează în comunicat.

Pe acest fundal, sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european. În același timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, așa cum a acționat deja, inclusiv în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

Totodată, Guvernul anunță într-un comunicat de presă despre întrevederea premierului Ion Chicu cu ambasadorul României la Chișinău. Prim-ministrul și-a exprimat încrederea că parteneriatul strategic între Republica Moldova și România va determina intensificarea cooperării moldo-române pe domeniile socio-cultural și economic și va deschide noi oportunități pentru oamenii și afacerile din ambele state.

În comunicat se mai spune că Ion Chicu a apreciat importanța deosebită pentru Republica Moldova a construcției gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, menționând interesul de a consolida securitatea economică prin diversificarea surselor energetice. Premierul a mulțumit Guvernului român pentru modernizarea instituțiilor școlare și preșcolare, oferirea mijloacelor de transport pentru instituțiile de învățământ, renovarea Muzeului de Artă, a Sălii cu Orgă și a Institutului Mamei și Copilului din Chișinău, construirea noului sediu al Teatrului „B.P. Hașdeu” din Cahul și oferirea burselor de studii.

Related posts

Vaccinul donat de România ajunge astăzi la Chișinău

Albasat

Sistemul Pergola creşte productivitatea şi calitatea strugurilor de masa. Agricultura are viitor. Emisiune TV

Albasat

55 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Albasat

Leave a Comment