În Republica Moldova în fiecare a treia zi de joi, din luna noiembrie este sărbătorită Ziua Naţională fără Fumat, organizată de autorităţile din sănătate, pentru a evidenţia daunele acestui viciu şi pentru a susţine cetăţenii să renunţe la fumat. Astfel, cadrele medicale vin cu îndemnul în faţa cetăţenilor, de a depune eforturi comune în acest sens, pentru a învinge această patologie.
„Consumul de tutun este responsabil pentru 25 % din numărul total de decese provocate de cancer, la nivel global. Nici la noi în Moldova nu este o deosebire mare. Este aceeaşi problemă ca şi în toată lumea. Utilizarea produselor de tutun şi a nicotinei duc la un risc mare de cancer, boli cardiovasculare şi pulmonare. În contextul situaţiei pandemice, persoanele fumătoare de 6 ori mai frecvent s-au îmbolnăvit, decât persoanele nefumătoare„, susține Ion Creciun, medic psihiatru-narcolog IMSP SR Nisporeni.
Printre cei mai expuşi daunelor sunt adolescenţii, care tot mai des încep să fumeze la o vârstă extrem de fragedă. Care sunt cauzele ne-a explicat Mariana Bolun, specialist în cadrul Centrului Prietenos Tinerilor Nisporeni: „Este dovedit faptul că vârsta adolescentină este mai sensibilă, mai vulnerabilă, deoarece este o vârstă de schimbare, de noi provocări. Adolescenţii trec prin schimbarea de la vârsta 13-15 ani, o perioadă mai furtunoasă în dezvoltarea lor fizică, emoţională, psihologică, mentală şi nu se pot regăsi, sunt încă copii sau deja adulţi„,
Cetăţenii raionului au păreri diferite, dar majoritatea sunt împotriva fumatului, unii din ei dorindu-şi astfel de zile chiar în fiecare zi:
„Cred că este necesară o astfel de zi, motivul este ca să avem o societate mai sănătoasă. Şi aşa în ultimele zile avem destule motive pentru stres, cred că dacă s-ar exclude fumatul, ar fi fost benefic. Ar fi bine, presupun eu şi în şcoli să fie informare, fiindcă este o deprindere negativă, care nu aduce la nimic bun„.
„Ca să fie fără fumat, trebuie în general fiecare zi naţională fără fumat„.
„Nu e recomandat. Chiar şi de mici se apucă de fumat. Părinţii trebuie să le dea un exemplu. Totul se începe de la educaţia de acasă„.
„Un mod sănătos de viaţă este promovat astăzi, iar un mod sănătos de viaţă te ajută să fii sănătos„.
Renunţarea la fumat nu este deloc uşoară, dar nici nu este imposibilă, o spune psihologul Aliona Balaur, din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Nisporeni: „Renunţarea la fumat este întotdeauna o metodă bună, dar foarte greu de pus în practică. Tutunul crează dependenţă fizică şi psihică, dar în cazul dependenţei fizice se poate interveni cu substitute de nicotină, aici sunt pastilele, guma de mestecat, plasturile, în cazul dependenţei psihice se practică consilierea psihologică. Consilierea antitabacică reprezintă un program specializat pentru renunţarea la fumat, de fapt este o activitate eficientă în combaterea fumatului, prin care se urmăreşte identificarea de către fumători a gândurilor, a emoţiilor, a comportamentelor asociate consumului de tutut, conştientizarea daunelor fumatului, ca în cele din urmă persoana să se simtă plină de resurse, adică informată şi să hotărască schimbarea”.
În Repulica Moldova, un sfert din populaţie fumează activ, dintre care 43,5% sunt bărbaţi, iar 5, 6% sunt femei, dar este şi un număr alarmant de adolescenţi. Medicii cheamă cetăţenii la înţelegere şi îi îndeamnă să lepede fumatul, pentru a evita posibilele patologii, precum cancerul, stopul cardiac şi bolile organelor conexe.