În Republica Moldova, cei mai mulți copii născuți prematur primesc îngrijiri medicale la Institutul Mamei și Copilului. De bebelușii născuți începând cu 22 de săptămâni de sarcină și cu cea mai mică greutate, unii de nici 500 de grame, au grijă medicii și asistentele medicale din secția Reanimare și Terapie Intensivă nou-născuți. Cel mai mic copil internat acum în secție are 878 de grame și s-a născut câteva zile în urmă, la un termen de 27 de săptămâni de gestație, menționează un material publicat de Ministerul Sănătății astăzi, când este marcată Ziua mondială a copiilor născuți prematur, transmite IPN.
Inna Sîrghe, medic neonatolog-reanimatolog la Institutul Mamei și Copilului, citată în material, spune că majoritatea prematurilor care ajung în secția Reanimare și Terapie Intensivă nou-născuți sunt în stare gravă și extrem de gravă. Ei necesită o serie de manevre de reanimare, investigații, tratament. Secția a fost dotată recent cu dispozitive medicale moderne – ventilatoare pulmonare, incubatoare, lămpi de fototerapie, mese radiante etc. necesare pentru acordarea ajutorului medical calificat și asigurarea condițiilor prielnice pentru dezvoltarea bebelușilor.
„Le oferim căldură, care este foarte importantă pentru acești copilași. Totul este steril, ei fiind foarte sensibili și având nevoie să fie maxim protejați de factorii externi care ar putea influența negativ asupra stării lor. Acum avem incubatoare noi, moderne, ușor de manevrat, de prelucrat și încălzit. La fel, avem suficiente și diverse aparate de ventilare pulmonară, foarte importante, având în vedere că, majoritatea copiilor din secția noastră au nevoie de respirație asistată, nu pot respira de sine stătător. Avem și monitoare moderne, cu ajutorul cărora monitorizăm funcțiile vitale, care la acești bebeluși adesea se schimbă brusc. Într-un moment, copilul cu saturația 100 are desaturație sau apnee. Este vorba de secunde, în care doar aparatele date ne ajută”, menționează medicul neonatolog-reanimatolog.
Copiii prematuri au nevoie nu doar de îngrijiri medicale, dar și de grijă din partea părinților. „Mămicile au posibilitatea să fie alături de copilașii lor aflați în secția noastră. Le încurajăm să vină la noi, la fiecare trei ore, și să stea cu copilașii lor 10-15 minute, să vorbească cu ei, să îi hrănească cu lapte matern, să îi atingă și să îi țină în brațe, oferindu-le căldură. Copilașii simt că mama lor este alături, îi aud mișcările. Noi le îndemnăm ca atunci când sunt la noi să aibă doar gânduri bune. Atâta timp cât noi suntem siguri în copilași, mamele de două ori mai multă încredere trebuie să aibă în bebelușii lor, că o să depășească totul”, mai spune medicul Inna Sîrghe.
Toți copilașii născuți înainte de 37 de săptămâni de sarcină sunt considerați prematuri. Anual la Institutul Mamei și Copilului este oferită asistență medicală la aproape 700 de nou-născuți prematuri. În anul 2021, în țară s-au născut prematur 1 841 de copii, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
- Moldova va plăti 54 de milioane de lei – cotizații organizațiilor internaționale
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă