ALBASAT
Societate

120 de ani de la pogromul evreiesc din Chișinău. Fotografii și documente de arhivă

Se împlinesc 120 de ani de la pogromul evreiesc din Chișinău. Parlamentul găzduiește o expoziție de fotografie și documente de arhivă ce vin să comemoreze victimele pogromului evreiesc din 6-8 aprilie 1903, transmite IPN.

Fotografiile prezintă imagini zguduitoare din perioada pogromului: persoane, inclusiv copii, ucise cu brutalitate, procesiuni de înmormântare a victimelor, persoane rănite aflate la spital, case evreiești devastate, locuințe distruse, străzi și magazine pustiite, scrieri iudaice profanate.

Documentele de arhivă, datate din perioada 1903-1907, prezintă diverse demersuri ale autorităților de atunci și fac referire la evenimentele care au avut loc: protocolul ședinței Comitetului pentru ajutorarea persoanelor ce au avut de suferit, anchetele din cadrul judecătoriei Chișinău privind stabilirea vinovăției persoanelor participante, fișe medicale de la Spitalul evreiesc și de la Spitalul zemstval din Chișinău privind persoanele ce au avut de suferit, raportul șefului jandarmeriei Chișinău etc.

Exponatele aparțin Agenției Naționale a Arhivelor. Expoziția va putea fi vizitată la Parlament pe parcursul lunii aprilie.

Potrivit informațiilor, în timpul Pogromului de la Chișinău au fost uciși 49 de evrei, iar alți peste 600 au fost răniți.

Related posts

Conducere nouă la INSP

Albasat

41 de militari au fost detaşaţi în operațiunea de menținere a păcii din Kosovo

Albasat

Coronavirusul se poate răspândi şi prin gesturi banale ca vorbitul sau respiratul

Albasat

Leave a Comment