ALBASAT
Societate

250 de mii de moldoveni care au revenit din diaspora nu mai vor să se întoarcă peste hotare, studiu

250 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au revenit acasă în ultimii 5 ani, declară că nu intenționează să plece înapoi peste hotare. Datele aparțin ultimului sondaj axat pe migrație al IDIS Viitorul și au fost făcute publice în cadrul conferinței „Diaspora-NET”. Prezent la eveniment, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a menționat că guvernarea încearcă să încurajeze revenirea conaționalilor noștri din diasporă prin facilități fiscale și vamale la introducerea bunurilor în Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit datelor sondajului realizat de IDIS Viitorul, migrația netă în ultimii cinci ani a fost de 180 de mii de persoane. Adică, numărul celor care au plecat a fost cu 180 de mii mai mare decât numărul celor care s-au întors în Republica Moldova.

„Până în 2015 oamenii au plecat pentru a-și rezolva problema sărăciei, din 2015 au început a pleca oamenii înstăriți, care au afaceri, oameni care au plecat pentru o mai bună calitate a vieții. Conform cercetărilor noastre, acum avem în țară 250 de mii de persoane care spun că au fost peste hotare, s-au întors și nu mai vor să plece. În ultimii cinci ani au venit 250 de mii de oameni, dar s-au dus 430 de mii. Deci, migrația este oricum negativă”, a spus expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în cadrul conferinței „Diaspora-NET”.

În același timp, guvernarea spune că încurajează revenirea acasă a conaționalilor noștri din diasporă prin acordarea unor facilități fiscale și vamale. În Parlament este examinată inițiativa președintelui Maia Sandu ce prevede scutirea de taxe pentru cetățenii din diasporă la introducerea în țară a bunurilor personale, obiectelor de uz casnic, mobilei, echipamentelor și a unei unități de transport auto per familie.

„Printr-un proiect discutat acum în Parlament încercăm să facilităm întoarcerea acasă a cetățenilor. Dacă sunt cetățeni care vor să se întoarcă acasă, și ei sunt, să nu plătească un bir în plus la vamă. În pofida dificultăților bugetare, vom găsi resursele necesare pentru a oferi șansa cetățenilor Republicii Moldova să revină acasă fără a plăti în plus pentru devamarea obiectelor personale. Dacă nu putem ajuta într-o măsură mai generoasă, cel puțin să nu descurajăm revenirea cetățenilor noștri acasă”, a spus  vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

Reprezentanții societății civile spun că-și doresc, de comun acord cu guvernarea, să încurajeze investițiile moldovenilor din diasporă în Republica Moldova, creând locuri de muncă și contribuind la dezvoltarea economiei țării.

„Scopul programului care a început în vara anului 2021 este să discutăm despre diasporă și în afara alegerilor. Diaspora este interesantă pentru spațiul public, mediatic, doar când este vorba de alegeri sau remitențe. E ușor să motivezi lumea în jurul alegerilor, pentru că este ceva clar și eroic. Însă noi ne dorim prin acest program să scoatem discuțiile despre diaspora în afara alegerilor. Să percepem diaspora ca pe un partener de dezvoltare al Republicii Moldova”, a spus coordonatorul de program la Institutul Republican Internațional, Alexandru Manole.

Conferința „Diaspora – NET” este parte a programului „Conectarea diasporei pentru schimbare” implementat de către IRI Moldova și finanțat de către National Endowment for Democracy (NED). 

Related posts

Reforma instituțiilor universitare a început să dea roade, rectori

AlbasatTV, Nisporeni

Пассажиры будут обязаны носить маски в общественном транспорте

Albasat

Когда молдавские граждане смогут попасть на румынское побережье?

Albasat

Leave a Comment