ALBASAT
Societate

Finanțare europeană pentru cooperarea transfrontalieră a Moldovei

Comisia Europeană va finanța  costul programelor transfrontaliere care includ proiecte de cooperare perturbate de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, transmite IPN cu referință la surse europene.

Propunerea este crucială, apreciază finanțatorii, pentru sprijinul școlilor, spitalelor, asistenței sociale și instituțiilor locale. Se așteaptă că Comisia Europeană va prelua sută la sută din finanțarea programelor transfrontaliere cu Moldova și Ucraina. Noul mecanism de finanțare va fi aplicat retroactiv, începând cu 24 februarie 2022. Propunerile în cauză se referă la 13 proiecte transfrontaliere și două programe de cooperare transnațională. Această finanțare va sprijini proiecte educaționale și de cercetare, va finanța scheme de incluziune socială și programe de formare profesională pentru refugiați.

IPN amintește că pe 3 mai, Comisia Europeană a propus transferul către programele de parteneriat cu Moldova și Ucraina a 26,2 milioane de euro, alocați inițial pentru cooperarea în perioada 2021-2027 cu Rusia și Belarus. „Apropierea între oamenii care trăiesc de ambele părți ale frontierei UE și consolidarea cooperării între regiunile și organizațiile locale din UE cu partenerii moldoveni și ucraineni este un pas concret în consolidarea păcii și securității în regiune”, declara cu acea ocazie Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reformă.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană a suspendat activitatea cu Rusia și aliatul său, Belarus, privind programele de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului European de Vecinătate (ENI CBC) și Programul Interreg pentru Regiunea Mării Baltice. Fondurile pentru aceste proiecte au fost redirecționate către patru programe Interreg transfrontaliere cu participarea Moldovei, Ucrainei și Ungariei.

Related posts

Scriitorul Spiridon Vangheli împlinește 90 de ani

Albasat

Percheziții într-un caz de delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților

AlbasatTV, Nisporeni

Numărul real al populației care locuiește în Moldova este de 2,6 milioane

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment